Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er deprimert og pappa lar meg ikke gå til legen. Hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Det siste halvåret har jeg grått meg til søvn en del ganger. Sliter mye med å sovne på kveldene er mye lei meg og sånt. Men er mye sliten og skulle ønske jeg kunne sove hele dagen. Jeg kutter meg og har lyst til å ta mitt eget liv. Har vurdert det seriøst mange ganger. Jeg orker ikke skole og lekser og noen dager orker jeg ikke skole. Tror jeg er deprimert. Jeg liker å ligge i senga og høre på musikk som får meg til å gråte og kutte meg når jeg er lei meg. Sliter mye med familien også. Jeg vil gå til legen men pappa lar meg ikke. Jeg tror jeg seriøst er deprimert hva skal jeg gjøre? Kan jeg gå til legen aleine? Fordi man må jo bestille time ikke sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente på 14 år!


Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du skriver til ung.no. Slik som dette skal det ikke være. Det høres ut som du har det vanskelig nå.

Det er flere ting som får meg til å tenke at du ikke har det bra. Dette er både søvnproblemene og det at du vil sove hele dagen og at du kutter deg og vil ta ditt eget liv. Du lurer på om du er deprimert.

Jeg synes det er fint at du har tenkt at du vil snakke med legen. Jeg vet ikke hvorfor faren din ikke lar deg gå til legen, dette synes jeg høres litt rart ut. Du kan gå til legen selv og da kan du bestille time over telefon (søk opp legekontoret ditt sitt telefonnummer på internett).

Men det som kanskje er lettere er om du går til helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom der du bor. Dette er gratis tilbud for barn og unge. Her vil du komme i kontakt med personer som er vant til å snakke med andre på din alder om alt som er vanskelig. Dersom du trenger hjelp til å vite hvor nærmeste helsestasjon for ungdom ligger kan du søke på internett eller du kan kanskje spørre en lærer? Lærere er også vant til at mange elever i perioder synes at livet er vanskelig. Kanskje har noen lærere allerede merket noe siden du sier at du sier at du ikke orker skole og lekser.

Jeg vet ikke helt hva du mener med at du sliter mye med familien din. Dersom du ikke blir behandlet bra hjemme er det ekstra viktig at du oppsøker hjelp. Du kan også ringe/skrive til Kors på halsen for råd, eller du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tlf 116 111 dersom ting er veldig vanskelig hjemme.

Jeg sender deg gode tanker og ønsker deg lykke til. Du skal ikke ha det slik som du har det nå for alltid og det kommer til å bli bedre! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser