Hopp til hovedinnholdet

Frykt etter rus hos foreldrene

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på 15 (blir snart 16). Jeg har bodd hos mor mens hun slet med narkotika (amfetamin og kokain). Hun sniffet ofte om kveldene etter jeg og lillesøster’n min hadde lagt oss, jeg sov aldri om nettene, og hvis jeg bedde hun om å legge seg så sa hun så mye stygt, som jeg aldri egentlig klarer å tilgi henne for. Jeg ble flyttet til pappa for 5 mnd siden. Men etter dette så sliter jeg med å høre på lyder av at folk nyser og snuffser etter jeg har lagt meg, begynner å gråte og får flashbacks. Så mitt spørsmål er hvordan bli kvitt disse flashbacksene og hvordan klare å tilgi mamma for alt hun har sagt og gjort?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente snart 16 år

Takk for at du skriver til ung.no

Det kan være utfordrene å kjenne på at man er redd og å forklare hva man strever med. Det er bra at du klarer å sette ord på det som er vanskelig og har lyst til å få det bedre. 

Det er dessverre mange barn og unge som opplever at en eller begge foreldre bruker rusmidler eller alkohol på en måte som kjennes utrygt. Vi vet statistisk at 2-3 elever i alle skoleklasser har slike erfaringer. Det kan være vondt å snakke om og derfor kjenner mange seg veldig alene. Kanskje tenker man at man ikke burde slite lenger etter at man har flyttet fra den som ruser seg (i ditt tilfelle mor).

Det som er så fantastisk med kroppen og hodet vårt er at erfaringer og opplevelser huskes og lagres. Det som har vært skremmende huskes ekstra godt. Slik er vi skapt for at vi skal kunne beskytte oss mot farer og forberede oss på vanskeligheter. Det er derfor logisk at du som har opplevd krenkelser og beruselse hos moren din er redd for at noe liknende skal skje igjen. Kroppen din gjenkjenner snufsingen og gir hjernen signaler om at noe ubehagelig kan oppstå slik at du bør være på vakt. Dette fortsetter selv om du nå bor i tryggere omgivelser. Egentlig er det klokt og normalt at du reagerer på noe som har vært belastende. Men det er selvsagt slitsomt. 

Du spør hvordan du kan bli kvitt flashbacks. Når man har opplevd svik fra foreldre som egentlig skulle trygge og trøste en, kan man slite med gjenopplevelser, angst, depresjon eller at man føler seg bedøvd. Da er det lurt å få kontakt med en fagperson som kan noe om traumer, slik at du kan få hjelp til å forstå hva som skjer i kroppen. Det kan for eksempel være en helsesøster, fastlegen eller en terapeut. Det kan virke som et stort arbeid å få bukt med flashbacks, men det er ofte lite som skal til for å få det veldig mye bedre. 

Du spør også hvordan du kan tilgi mamma. Det er det mange i din situasjon som lurer på. Det er vanskelig å tenke seg at man kan tilgi noen som har gjort deg så redd og fortvilet hvis ikke den personen sier unnskyld. Men det kan samtidig kjennes viktig ut å prøve å forsone seg med det som har vært for å komme videre. Det vil kanskje være godt for deg å drøfte denne tvilen med noen du stoler på. Det er naturlig å kjenne seg sviktet og det er klokt at du lytter til følelsene dine for å ta gode valg.

Jeg håper du har fått svar på noe av det som er viktig for deg. Lykke til! 

Hvis du vil lese mer om et tilbud som jobber særlig med unge som opplever rus i familien kan du se på www.kompasset.org eller chatte anonymt med www.barsnakk.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler