Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å kontrollere sinnet mitt!

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med å kontrollere sinnet mitt. Har dere noen forslag som kanskje kan hjelpe meg?

Besvart 17.08.2018 09:51
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Så bra at du ønsker å gjøre noe med sinnet ditt, og ber om hjelp. Det er et bra utgangspunkt for å gå videre med det.

Det er ikke alltid lett å forstå hvor sinnet kommer fra. Vi vet en del om temperament og temeramentsforskjeller hos mennesker. Blant annet vet vi at temperament er det mest stabile personlighetstrekk. Det vil si at dersom du allerede fra spedbarnsalder av er litt hissig, så er dette noe du vil ha med deg videre i livet også.

Når det gjelder sinnemestring så er det viktig å  påpeke at sinne er en naturlig følelse. Oftest blir vi sinte når selvfølelsen vår blir truet. Dette kan f. eks. trigges når vi opplever at vi ikke blir hørt, får gjennomslag for viljen vår eller opplever at vi ikke blir respektert.

En av psykologene i ung.no sier dette om sinnemestring.

Det er mange som sliter med sinne og det finnes mange ulike måter for å få kontroll på sitt sinne. Et nøkkelord for sinnemestring er Bevissthet. Det vil si at man forsøker å bli bevisst på sine tanker som leder til sinnet. Det er slik at hvordan vi tenker om en situasjon, slik du beskriver, påvirker hvordan man føler om situasjonen og hvordan man reagerer. Dette er basisen i noe som kalles Kognitiv terapi, en terapiform som ofte brukes for sinnemestring. Det handler om å bli bevisst på sine tanker og antagelser i de situasjonene man opptrer slik at man har mulighet til å påvirke/utfordre dem med mer realistiske tanker. Nøyaktig hva du tenker om deg selv og andre i den situasjonen du forteller om er vanskelig spekulere i. Men uansett hva det nøyaktig dreier seg om så vil det alltid være andre måter å se på situasjonen, måter å støtte seg selv på slik at man ikke nødvendigvis blir sint. Det handler om å tørre å bli kjent med disse tankene for så å starte med å utfordre dem.

Noen små knep kan du allerede nå begynne med selv. Når du kjenner at sinnet kommer, skal du spørre deg selv:  Hvorfor blir jeg sint?  Har jeg grunn til å være sint?  Hva var det egentlig som skjedde? Er jeg sint på noen, eller for noe?  Hvilken rett har jeg til å la sinnet mitt gå ut over andre?  Slike spørsmål hjelper deg til å beholde fatningen og fokusere noe som utfordrer tankene dine, bevisstgjør deg din egen tilstand, og gir deg mulighet til å snu tankegangen og dermed den kroppslige reaksjonen som fører til sinneutbrudd. Den gamle regelen om å telle til ti, kan være nyttig, selv om mange ikke klarer seg med ti, men kanskje må telle til hundre.

Dersom du ikke klarer dette med mine tips på egen hånd så anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen din om det du sliter med. Hun har erfaring med ungdom og kan hjelpe deg videre. 

Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på. 

Ønsker deg masse lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna