Hopp til hovedinnholdet

Er det vanlig å gråte fordi man gruer seg til familien sin dør?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, er det vanlig å gråte fordi man gruer seg til familien sin dør? Vet det er lenge til, men en dag så dør jo de jeg er mest glad i, og bare av å tenke på det så begynner jeg å gråte

Besvart 17.08.2018 17:45
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Ja, det er vanlig! Når man tenke spå at de man er aller mest glad i kan dø, kan man både gråte, bli trist og lei og også kjenne på en hjelpeløshet og redsel. 
Når tanken kommer over deg, kan du, aller først, si til deg selv at det er det du tenker. Da tar du kontroll på tankene. Det er sånn at før man føler noe har man tenkt. Det er på tenkestadiet du kan stoppe deg selv, stoppe triste følelser. Når du har tatt kontroll på tankene skal du aktivt avlede deg selv. Du kan høre glad musikk, se serier, snakke med de hjemme, hjelpe til hjemme, etterhvert gjøre lekser, og være med venner. Etterhvert som du får øvelse på dette vil du klare det veldig lett. 
Ett øvingsbilde for å klare det lettere, er at når de triste tankene kommer, at du stopper opp. Du kan for eksempel si "stopp" til deg selv. Deretter tar du fram telefonen. Så liksom "legger du" de triste tanken på skjermen. Deretter liksom sveiper du de bort. 
Det er også viktig at du sier til deg selv at du ikke skal bekymre deg for noe som du ikke kan gjøre noe med. Konsentrer deg om det du kan gjøre noe med; Hverdagen din, familien din, vennene dine, skole, lekser etc.  
Du kan også snakke med helsesøster om dette. ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser