Hopp til hovedinnholdet

Har en venninne som sliter.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, har en venninne som er EKSTREMT deprimert. Hun har begynt å kutte seg jevnlig og begynner å utvikle angst. Hun har hatt problemer med faren sin, men det utvikler seg til at alt blir deprimerende. Hun dropper mye av skolen og spør ofte om hjelp. Hun går til psykolog, men etter timene der kutter hun seg bare fordi hun sier det bare gjør alt mye verre. Hun synes ikke det hjelper og vil ikke snakke med helsesøster eller andre heller. HVA kan jeg gjøre? Jeg må håndtere dette og det blir slitsomt for oss begge. Jeg aner ikke hva det er å gjøre, men trenger virkelig råd utenom å snakke med foreldre, helsesøster og diverse.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke mye du kan gjøre for at din venninne skal få det bedre med seg selv. For at det skal skje må hun selv ville får det bedre, og ut fra det du skriver her så høres det ikke ut som at hun har et ønske akkurat nå om å bedring. Det eneste du som venninne kan gjøre er at du snakker med noen voksne om det hun forteller deg at hun sliter med og det du ser at hun sliter med.

For da kan de voksne hjelpe henne. Det jeg derfor håper og anbefaler at du gjør som venninne er at du snakker med helsesøster og/eller med dine foreldre om det du er bekymret for i forhold til venninnen din. Du kan f.eks. be dine foreldre om å snakke med hennes foreldre. Dette er ikke å sladre men en måte du som venninne kan hjelpe venninnen din. 

Det er ikke din oppgave å hjelpe din venninne! Du skal være hennes venninne og det beste du kan gjøre er at du sørger for at de voksne vet om det hun sliter med. Da hjelper du henne på sikt! 

Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på. Jeg ønsker dere begge to lykke til videre. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser