Hopp til hovedinnholdet

Har jeg prestasjonsangst?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg har prestasjonsangst. Jeg gruer meg til skolen begynner pga prøver, innleveringer og framføringer. Hver gang vi får en prøve eller lignende blir jeg utrolig stressa. Jeg blir anpustne, svett og kvalm. (Fysisk og psykisk uvel) Uansett om det er en eller flere prøver på samme tid. Jeg begynner å gråte bare på tanken av det. (Når som helst) Det har hendt at jeg gråter i timer pga dette. Jeg kan også på kvelden få «anfall». Hvor jeg sliter med å puste, skrike uten å få ut et ord. Samtidig som jeg sparker og vrir meg. Det føles ut som jeg er lenket fast i sengen. Jeg god tar ikke at jeg får lavere enn 5er. Det eneste som er godt nokk er 6er. Selv om andre sier at jeg er flink, føler jeg at de lyver. Siden jeg vet det ikke er godt nokk. Jeg blir så sliten av alt og får lyst til å ikke levere. Selv om jeg ender opp med å levere. Jeg får denne følelsen før, under og etter prøver. Har jeg prestasjonsangst?

Besvart 17.08.2018 08:01
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres veldig strevsomt ut for deg å ha det slik.

Det virker som du setter altfor høye krav til deg selv og du blir veldig engstelig og bekymret i prestasjonssituasjoner og får sterke angstsymptomer som blir svært ubehagelig for deg. Jeg er usikker på om jeg vil kalle dette prestasjonsangst, men jeg vil nok heller si at du presser deg altfor hardt, setter svært høye krav til deg selv som du blir engstelig for å om du klarer å oppnå og blir svært stresset med tydelige angstsymptomer i forkant av prøver, innleveringer og fremføringer.

Det blir strevsomt for deg å ha det slik fremover, for du har flere skoleår fremfor deg og det er uheldig om det skal være såpass ubehagelig og krevende for deg hver gang du skal prestere. Jeg tenker du bør få litt hjelp til redusere krav og regulere følelsene du får når du står i prestasjonssituasjoner.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med helsesøster for å få litt hjelp til å finne mer ut av hva som skal til for at du skal få senket skuldrene i forhold til kravene du setter for deg selv. Sammen kan dere finne ut av hvordan du kan få det bedre med deg selv, ha troen på at du får det til og lage delmål for skoleåret som du nå skal igang med. Mulig det også vil være fint for deg å snakke litt med kontaktlærer, slik at du kan få litt ekstra støtte og hjelp til å redusere stresset ved prestasjonsituasjoner der. Dette er noe helsesøster kan hjelpe deg med, om du ikke vil ta den samtalen alene.

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser