Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med kjærlighetssorg. Jeg trenger hjelp!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. jeg sliter med kjærlighetssorg. En gutt slo opp med meg i November 2017. Jeg kommer ikke over han. Ikke litt engang. Jeg gråter hver eneste dag, og jeg har kjempevondt. Jeg klarer meg ikke uten han. Han bryr seg ikke om meg, han bryr seg ikke når jeg forteller han at jeg savner han. og han blokkerte meg på snap. Jeg føler meg så alene, og veninnene mine vet at jeg savner han og er til stor hjelp. Jeg vil bare ta en pause fra alt dette, fordi det gjør så forferdelig vondt å savne han hele tiden.. Jeg fortjener bedre, men jeg klarer ikke slutte å gråte. Etter bruddet byttet jeg skole til den han gikk på. Grunnen til dette var at lærerene på gamle skolen ikke klarte å håndtere kjærlighetssorgen min, og var forferdelige mot meg. Jeg orker ikke mer. Jeg har grått hver dag i 10 måneder. Jeg trenger hjelp!

Besvart 14.08.2018 20:59
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres veldig vanskelig ut for deg. Du beskriver en kjærlighetssorg som ikke slipper tak og som gjør fryktelig vondt. Det er viktig å ta på alvor. 

Det er fryktelig vondt å miste noen en elsker så inderlig og det kjennes veldig vondt å bli avvist når du trenger trøst og forståelse. I noen tilfeller blir kjærlighetssorgen for vanskelig å håndtere på egenhånd, og det er behov for å søke om hjelp. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din, når den er igang til uken, og be om støttesamtaler. Du kan også gå til Helsestasjon for ungdom. Hos helsesøster eller ved Helsestasjon for ungdom kan du få hjelp til å sortere tanker og følelser, og sammen kan dere jobbe med hvordan du skal få det bedre med deg selv.

Helsesøster og Helsestasjon for ungdom har erfaring i å snakke med ungdommer om vonde følelser og ensomhet, og de vet hvor vondt kjærlighetssorg kan være. Det kan også være nyttig å snakke med familie og venner, eller en annen voksen person du føler deg trygg på og har tillit til. Det å snakke med andre kan redusere ensomhetsfølelsen og føre til støtte og nye ideer om hva du kan gjøre for at smerten skal føles mindre. 

Parallelt er det nå viktig for deg å være sosial med venner. Bli med på det som arrangeres, gjør hyggelige ting (selv om du ikke kjenner på særlig lyst) og gjør det du kan for å overbevise deg selv om at det ikke er deg det er noe galt med. For det er det ikke! Det er lov å være lei seg, men det er ikke bra å grave seg ned i mørket og forbli i sengen sammen med tristheten sin. Da kan det bli vanskeligere å komme seg på beina igjen. Hvis du kommer deg ut blant andre og gjør hyggelige aktiviteter, så får du litt pause fra de triste tankene innimellom og du vil erfare at etterhvert som tiden går vil de vonde følelsene blir svakere. 

Jeg tenker det nå er viktig at du ikke tar kontakt med han igjen, ikke oppsøke steder hvor du kan treffe han, og unngå å kikke på bilder og søke han opp i sosiale medier på Internett. Jeg forstår at det kan være vanskelig å få til, men gi det et forsøk. Det vil være lettere å komme over han hvis du forsøker å la være å hente frem bilder og tanker som påminner deg om hva dere hadde sammen eller hva dere kunne hatt sammen. 

Til slutt; Det er viktig å huske på at kjærlighetssorg er forferdelig vondt, men den mister sin kraft etter som tiden går og den går alltid over. Det kan kjennes som en fattig trøst og kanskje helt umulig å forestille seg akkurat nå, men vit at det er helt sant.

Se artikler som jeg har lagt ved til deg og les gjerne også denne artikkelen fra forskning.no om kjærlighetssorg.

Ta vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Hvordan takle å bli avvist?

Gutt sitter i en trapp og er deppa (colourbox.com)

Er du betatt av eller forelsket i en som ikke gjengjelder følelsene dine? Husk at man ikke kan bli likt av absolutt alle. Hva kan du gjøre?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser