Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig deprimert og vet ikke hva jeg skal gjøre.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg er veldig deprimert og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har slitt med dette i flere år, inkludert selvskading og selvmordstanker. Da jeg gikk til psykolog fikk jeg en diagnose, men når jeg uttrykker ønske om antidepressiva sier legen min at diagnosen er for mild. Jeg forstår ikke hvordan jeg kan videre uttrykke at jeg ikke klarer å fungere i hverdagen pga. depresjonen. Alt jeg vil er å føle meg bedre, og ikke ha skyldfølelse for å være deprimert når det teknisk sett går bra med meg. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 20.08.2018 11:06
 

Svar
Hei, gutt på 20 år!

Takk for at du skriver til ung.no for råd.

Det høres vondt ut å ha hatt depresjon over tid.Det er veldig slitsomt å ha det slik.

Jeg vet ikke hvilken diagnose du har fått, men legen din har sagt at den er "for mild" for oppstart av antidepressiva. Vurderingen som legen har gjort i akkurat ditt tilfelle kan jeg ikke spekulere i. Men på generelt grunnlag er det gjerne slik at man anbefaler samtalebehandling foran medikamentell behandling for milde og moderate depresjon- og angstlidelser. Dette fordi dette har best effekt over tid. For noen er det aktuelt å både gå i samtalebehandling og også starte opp med medikamentell behandling (for eksempel antidepressiva).

Du skriver ikke noe om din kontakt med psykolog/lege nå er avsluttet eller ikke. Dersom kontakten ikke er avsluttet ville jeg tatt opp denne problemstillingen med psykologen og/eller legen. Det vil alltid være en fortløpende vurdering av hver enkelt person som får oppfølging av psykisk helsevern, og din situasjon kan endre seg over tid slik at andre vurderinger blir gjort. 

Jeg ser kanskje for meg at dine behandlerer (legen og psykologen) har sett for seg at du kan profittere på samtalebehandling og at de derfor ser for seg at dette kan lette dine symptomer. Det er flere måter å komme seg ut av en depresjon på og dette trenger for veldig mange ikke å innebære medisiner. Jeg kan som sagt ikke vurdere hva som er best i ditt tilfelle. 

Dersom din kontakt med psykisk helsevern er avsluttet ville jeg rådet deg til å ta kontakt med din fastlege for å få en ny vurdering. Kanskje trenger du å begynne i et nytt forløp med psykolog. 

Jeg håper du snart får det bedre. Masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser