Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg må lyve meg unna situasjoner selv om jeg ikke vil

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter ofte med tanker og følelser når det kommer til noen situasjoner. Det er vanneskelig å forklare, men jeg føler at jeg bare ikke klarer å gjennomføre noen situasjoner så jeg lyver meg unna selv når jeg ikke vil. Også føler jeg alt blir masse styr! Så angrer jeg også blir jeg deprimert fordi jeg føler at jeg går glipp av mye. Hvorfor gjør jeg dette?

Besvart 26.08.2018 10:34
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Jeg forstår av det du skriver at du kommer opp i vanskelige situasjoner fordi du noen ganger lyver deg ut av noe du egentlig skal gjøre. Etterpå angrer du og blir lei deg. 

Du er i en alder der kroppen og hjernen er i stor utvikling. Det er ikke bare kroppen som forandrer seg fysisk, men du utvikler deg også mentalt. Dette kan merkes på blant annet at du liker andre mennensker enn du gjorde før, liker å gjøre andre ting enn du gjorde før og kanskje kjenner du at du endrer tanker og meninger om ting. Denne tiden kan oppleves som kaotisk og usikker. 

Kanskje lyver du deg ut av situasjoner fordi du er usikker på hva du skal mene, tenke og si? Kanskje er du usikker på hvordan du skal være rundt de andre som skal være med? Det er ikke uvanlig at ungdom opplever det slik.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster om hvordan du har det. Å sette ord på det du opplever kan gjøre det enklere å takle. Helsesøster vil lytte til deg og kan gi deg gode tips til hvordan du kan jobbe med tankene dine slik at du slipper å lyve deg ut av situasjoner. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser