Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for terror!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg syns dette er tungt å snakke om, men jeg skal prøve. Jeg er ofte redd. Jeg blir så redd at jeg blir kvalm. Jeg er redd for terror. Jeg tør ikke være i store folkemengder eller offentlige plasser, og når jeg er der er jeg hele tiden på vakt jeg lytter og skvetter av de minste ting. Uansett hvor jeg er leter jeg også alltid etter en mulig rømningsvei, bare sånn i tilfelle. Nå har denne frykten blitt sterkere, og jeg vil ikke føle det slik. Jeg fant nylig ut at skolen jeg går på skal ha blitt truet med skyting av en elev denne vinteren. Han går ikke lengre på skolen, men han ville da altså ha hevn, og det fikk meg til å tenke. Ingen visste at han ville gjøre dette, men plutselig sa han det. Det kan være sånn for alle. Man vet aldri hvem som plutselig dukker opp og skyter. Jeg syns det er ekkelt, og jeg er kjempe ufokusert og redd når jeg er på skolen. Jeg sitter kun og lytter der også. Jeg er veldig lei av å være sånn. Det sliter meg ut. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 28.08.2018 16:08
 

Svar
Hei

Takk for at du deler dine tanker og følelser med oss i Ung.no.

Jeg forstår godt at du blir redd, og det er nok mange både unge og gamle som deler din redsel for terror.  Det blir vi alle når nyhetsbildet er som det er idag! Hver dag hører vi om krig og terrorangrep mange steder i verden.

Selv om dette er skremmende, er det viktig å ikke la dette være fokus i livet. Nyhetene er stadig preget av krig og vold, men det er svært sjelden det påvirker oss her i Norge direkte. Terror kan skje hvor som helst, men oftest er det i krigsherjede land dette skjer. Når det en sjelden gang skjer på steder som er nærmere oss, føles det skremmende, men det er likevel sjelden. Det er faktisk mye mindre terror nå enn det var tidligere, men mediene blåser det så voldsomt opp når det først skjer, at det virker som mye mer enn det er. Det er viktig å fortsette å leve livene våre som normalt, og ikke bruke energien vår på å være redde for noe som sannsynligvis ikke skjer. 

Det er fint å følge med på nyheter om det som skjer i verden, men kanskje  det kan være at du trenger å ta en pause fra det du leser og ser på nett.

Når du ser på nyheter eller filmer med terror og vold så reagerer kroppen din som om det er virkelig. Det setter igang en del kroppslige reaksjoner som kan gjøre deg redd og engstelig. 

Jeg vil anbefale deg å bruke psykologisk førstehjelp til å roe ned den redde følelsen du har. Prøv å jobbe med tankene dine. Hva er positivt i verden. Hvordan kan du gjøre for å få det bedre. Hva er bra her og nå for deg. Tenk over dette og skriv det ned. 

Det er også fint om du kan snakke med andre om hva du føler og er redd for. Snakk med trygge voksne du kjenner. Det kan være foreldrene dine, en lærer, helsesøster på skolen eller andre du kjenner. 

Helsesøster har taushetsplikt og er vant til å snakke med unge om slike ting. Hun vil ta deg og følelsene dine på alvor, og kan hjelpe deg til at din hverdag blir mindre slitsom.

Det er godt å dele tankene sine med andre, og få satt ord på de, samtidig som du kan gå videre.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser