Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt ulike former for angst i 6 år, er hele tiden nær å gi opp!

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt angst/ generell angst/ sosial angst i 6 år nå og greier ikke mer. Jeg er ikke en gang komfortabel med familien min. De fysiske symptomene er aller verst. Jeg klarer jo ikke slappe en gang når jeg er alene. Den eneste måten er å sove...Det går bort i perioder til en viss grad at jeg ikke fokuserer på det men det er alltid i underbevisstheten. Noe som er rart med alt dette er at jeg har en fantastisk, stor og ressurssterk familie og nok venner. Men alltid disse tankene som dominerer og ødelegger livet mitt. Er hele tiden på brinken over å gi opp og holde ut. 

Besvart 22.08.2018 22:38
 

Svar
Hei, gutt 20 år!

Takk for spørsmålet ditt!

Du må ikke gi opp livet ditt! Det finnes veldig mye hjelp å få for alle former for angstlidelser. Det høres ut som du har en aktivering i kroppen nesten hele tiden og dette er veldig slitsomt. 

Det er bra å høre at du har så mange personer rundt deg som du setter pris på. Når du kommer deg mer ut av angstlidelsen så blir det lettere å fokusere på alle de positive sidene ved det og de du har i livet ditt som er viktig for deg. 

Du sier ingenting om du har fått hjelp til å takle disse plagene. Det finnes som sagt veldig mye hjelp å få for dem som trenger det. Det er ikke alltid at man trenger hjelp heller, for mange så går angst over av seg selv. Du sier jo selv at du har erfaring med at det går over i perioder - men slik jeg forstår deg så er det ikke snakk om lange perioder nå. Jeg vil råde deg til å se denne filmen der to personer forteller om hvor vanskelig de hadde det før og hvordan de har fått et nytt liv. Kanskje er det bedre å faktisk se at noen forteller om egne erfaringer enn at jeg skal fortelle deg at det kommer til å gå bra. Et annet bra tips er å se "Helene sjekker inn" på NRK med episoden som heter Angsbehandling på Modum Bad. Også her ser du personer som får hjelp til å takle sin angst. Når det gjelder generell angst/bekymring så finnes det mange gode bøker av Ingvard Wilhelmsen som er gode å lese. Sjekk ut bøkene hans på biblioteket eller på bokhandler dersom du liker å lese! 

Det er flere ting du også kan gjøre selv for å få det bedre. Jeg merker meg at du skriver at det eneste som hjelper er å sove. Dersom du har uregelmessig døgnrytme og prøver å sove vekk det som er vondt så vil nok ikke dette fungere i lengden. Det som er viktig for å ta vare på seg selv i vanskelige perioder er å fokusere på å få god og jevn døgnrytme (legge seg og stå opp ca til samme tid hver dag), spise jevne og gode måltider (helst 5) og få god balanse mellom å gjøre aktiviteter med andre og hvile. Det er også kjempefint om du klarer å være litt fysisk aktiv. Det å gå en tur på 10 min er mye bedre enn ingenting. 

Dersom du ikke er i behandling kan du søke hjelp ved å gå til fastlegen din eller Helsestasjon for ungdom. Begge steder kan du få henvisning til psykolog. Det skal IKKE være slik at du skal ha det så vanskelig at du får tanker om at du vurderer å gi opp livet pga. angst. 

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper du fant noe nyttig i svaret mitt. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst