Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med det jeg tror er angst, redd for å være pedofil. Hva gjør jeg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig fortiden med noe jeg tror er angst. Jeg har lenge hatt en frykt om å plutselig bli gal og miste kontrollen og bli ond. Og nå har det har satt seg fast en frykt for at jeg skal være pedofil og det resulterer at jeg våkner hver morning kvalm, skjelvedne og uten matlyst. det har nå vart så lenge at jeg ikke vet om det går over, og da vi hadde om tankemestring på skolen Var det som om jeg måtte ut for jeg løp på badet og der begynte jeg først å hyperventilere og bli svimmel og kjente en intens prikking i ansiktet. Dette varte heldigvis bare i noen sekunder. Det er så vondt å gå rundt å bekymre seg sånn for det er ikke noe som kan roe meg. innerst inne vet jeg at det bare er tull men jeg blir ikke overbevist, dette har nå ødelagt så og si hele sommeren min og jeg er dritt lei! Jeg har også tidligere slitt med tanker så lenge jeg kan huske men aldri vart så lenge, Foreldrene mine foreslår at jeg skal gå til psykolog men dette er ikke noe jeg vil. takk på forrhånd.

Besvart 24.08.2018 23:11
 

Svar
Hei, jente på 15 år!


Takk for spørsmålet ditt.

Det høres ut som du er inne på noe når du tenker at dette omhandler angst. Det høres for meg ut som om du blir redd for dine egne tanker og reaksjoner. Du er redd for å å bli gal, miste kontroll og bli ond. Dette er det tankene dine som sier.

I realiteten så er det slik at det ikke er mulig å bli "gal" av angst. Det føles som at man skal bli gal fordi det skjer så mye i kroppen på en gang - men dette har ikke noe med å bli "gal" å gjøre. Det skjer ikke endringer i hjernen din som tilsier at du plutselig skal bli gal når du får angst. Angst er en fryktrespons som forsøker å hjelpe deg fra fare - den kommer ikke til å endre deg som person. 

Når det gjelder "miste kontroll" så er dette et veldig vidt begrep. Noen vil mene at de har "mistet kontroll" dersom de begynner å gråte for eksempel. Andre tenker mer på at de skal "klikke" og for eksempel løpe rundt og heller oppføre seg som "gal" slik som du også nevnte. Når det gjelder angst så kommer dette heller ikke til å føre til at du mister kontroll, sett bort i fra at det selvsagt er mulig å bli så frustrert at man vil gråte eller lignende. Så poenget er at disse tankene skremmer deg - men det du er redd for skal skje kommer ikke til å skje av den grunn. 

Det høres ut som du både skremmes av det som skjer i kroppen din når du får angstanfall (hyperventilering, tanker om å bli gal/miste kontroll) og også at du skremmes av dine tanker om å være pedofil. Her igjen er det viktig å huske på at tanker bare er tanker. Det er ikke farlig å tenke at man er pedofil. Tanken på at du eller andre er pedofile trenger ikke å ha noe som helst å gjøre med virkeligheten. Akkurat som at jeg f.eks kan tenke at jeg ønsker å drepe noen - men kommer selvsagt ikke i fengsel for å ha tenkt dette - det er handlingen som gjør at man må i fengsel. Så her vil jeg råde deg til å heller la tankene dine (om at du er pedofil) bare komme. Du kan forsøke å se tankene dine utenfra og si til deg selv "Javel, der var den tanken igjen. den tanken kommer og går". Dersom du blir veldig redd for tankene og dermed gir de mye oppmerksomhet ved å prøve å få de til å gå over fører dette som oftest bare til flere lignende tanker. Så forsøk å bare la tankene være der - observer dem - ikke forsøk å tving dem vekk.

Jeg vet ikke hvorfor du ikke ønsker å gå til psykolog. Det høres ut som du strever mye med slik du har det nå og at dette gjør det vanskelig for deg å ha det bra på skolen og hjemme. Du sier at du er drittlei av å ha det slik, så da forstår jeg ikke helt hvorfor du ikke vil ha hjelp? Alle typer angstlidelser finnes det veldig god hjelp for og jeg tror det kunne vært nyttig for deg. Du kan eventuelt å gå å snakke med noen på Helsestasjon for ungdom for å drøfte hvordan du har det. Der kan dere sammen se på mulighetene for om du kanskje trenger en henvisning videre et sted. Så kan du ta valget etter du har vært der om du ønsker å satse på å ta imot hjelp likevel. Slik som du har det nå skal du i alle fall ikke trenge å ha det!

Ønsker deg masse lykke til. Les gjerne artiklene jeg legger ved, tror de er relevante for deg. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser