Hopp til hovedinnholdet

Humørsvingninger

Jente 13 år
 

Spørsmål

Noen ganger blir jeg kjempesint og veldig lei meg helt uten grunn. Jeg blir så sint på meg selv at jeg ønsker og skade meg selv og drepe meg selv. Plutselig når mamma ber meg om og ta opp klærne mine, eller hvis jeg blir sliten når jeg sykler fra skolen så bare klikker det helt for meg, jeg begynne rog gråte og slå meg selv,klype meg og skrape opp huden. Da får jeg tanker som at jeg må bare gå og hoppe fra en bygning og sånn. Jeg tenker «bare gjør det, da blir alt lettere». Jeg blir så sint og lei meg at jeg ikke klarer og bevege meg, jeg bare slår og slår meg. Dette har skjedd mange ganger om dagen i det siste. Jeg skjønner ikke lenger meningen med livet. Vi alle skal jo dø, hvorfor skal jeg leve hvis jeg ikke skal gjøre ting jeg liker? Hvorfor skal jeg leve hvis jeg bare skal bruke tiden på det alle andre gjør? Jeg trenger hjelp! Hva er galt med meg??

Besvart 26.08.2018 09:11
 

Svar
Hei

jente 13 år. Du skriver at du har kraftige humørsvingninger og at du ofte blir sint. Kjempesint. Du gråter og opplever dette som ubehagelig. Du er i starte av pubertenen da hormonene er i full sving. Det er krevende. Noen får da humørsvinginger slik som du beskriver og som kan være utmattende. Mange forstår ikke hva som skjer. Fra det å ha vært et rolig barn har du blitt en urolig tenåring. Det er helt normalt. Noen har mindre og noen har mer turbulens enn andre. I den forbindelse dukker mange tanker opp. For at ikke de destruktive tankene skal få fritt spillerom er det viktig å lufte de med en voksen. Har du noe du kan snakke med. Fortell om hvordan du har det. Snakk med mor og far og kanskje kan du ta en tur innom helsesøster. Ikke sitt alene med de dumme tankene. Håper det var til litt hjelp

Hilsen teamet på RBUP, i samarbeid med ung.no

(RBUP - Regionsenter for barn og unges psykiske helse)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser