Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig bekymret for min bestemor som sliter psykisk. Har dere tips?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig bekymret for min bestemor! Jeg tror hun er psykisk syk og sliter med lav selvtillit, overtrening og nervøsitet. Alle sier at hun alltid har vært sånn, men i det siste har jeg lagt ekstra godt merke til det. Hun prøver aldri klær i prøverom fordi hun synes hun selv ser så forferdelig ut, hun dekker speilene sine med skjerf, og må bruke lang til på å bygge opp mot og energi til å gå ut døra. Hun tror alltid det værste skal skje, og det stopper henne fra å gjøre ting hun har lyst til. Hun er nervøs for at noe skal skje hunden hennes. Den får aldri gå uten bånd, eller hilse på andre hunder fordi hun er redd de skal angripe den. Hunden selv har blitt et nervevrak. Jeg legger godt merke til at hun ikke har det noe bra, og jeg har tatt det opp med henne flere ganger. Hun skulle selv ønske hun ikke var slik, men hun vet ikke hvordan hun kan stoppe det. Jeg har tipset henne om å snakke med en psykolog, men hun sier hun ikke er i stand til åpne seg for noen. Har dere tips?

Besvart 29.08.2018 11:28
 

Svar
Hei, jente på 18 år!

Takk for at du skriver til ung.no

Bestemoren din er heldig som har et barnebarn som deg som ser henne, bryr seg om henne og ønsker det beste for henne. Det betyr nok mye for henne at hun ser at du er bekymret for hvordan hun har det.

Ofte er det slik at mange sliter med å oppsøke hjelp. Noen gruer seg for å åpne seg, andre gruer seg for å ikke vite hvem det er de skal møte og andre er redde for å få tilbakemeldinger på hvordan de har det og eventuelt vere redd for at de ikke skal få det bedre selv om de har oppsøkt hjelp. Gjerne er det også en kombinasjon. For bestemoren din så høres det ut som hun er redd for å åpne seg som du sier. Det høres samtidig ut som hun har veldig mange bekymringer i hverdagen og absolutt hadde trengt noen å snakke med som kunne hjelpe henne.

Jeg tenker likevel at det dessverre (eller heldigvis?) er slik at ettersom hun er en voksen dame så må hun selv ønske å få hjelp. Det er ikke mulig for dem som er rundt å tvinge noen til å få hjelp, dette vil som regel ikke føre fram. Jeg forstår godt at du er bekymret og at du ønsker det beste for henne. Men hun må også ønske det selv. Dersom hun synes det er mest utfordrende å møte noen face-to-face så finnes det muligheter for å drøfte sine problemer på ulike hjelpetelfoner som f.eks Mental helse tlf 116 123. Ellers er alltid fastlegen et godt sted å begynne. Kanskje hun skal dit for andre grunner og dermed også kan klare å åpne litt mer om hvordan hun har det psykisk. Men som sagt, hun må ville det selv.

Ønsker deg og bestemor masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser