Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg oppsøke privatpraktiserende psykolog og få rett til frikort?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt med sosial angst i flere år og har omsider bestemt meg for å søke hjelp. Jeg ønsker å gå til privatpraktiserende psykolog og samtidig få dekt deler av utgiftene til behandling. Er det mulig å oppsøke privatpraktiserende psykolog med driftsavtale og be ham/henne skrive henvisning etter den første timen, slik at jeg kan få rett til frikort? Det vil være veldig vanskelig for meg å gå til fastlege og forklare situasjonen min. Om det ender med at jeg må gå til fastlege, er det da mulig å få henne til å henvise meg til privatpraktiserende psykolog istedenfor offentlig psykiatritjeneste?

Besvart 26.08.2018 19:18
 

Svar
Hei, jente på 19 år!

Så fint at du ønsker å søke hjelp! Det finnes mye kunnskap og god hjelp å få for sosial angst. 

For å komme i kontakt med privatpraktiserende psykolog trenger du ikke henvisning fra legen. Men dette er dyrere enn å gå via lege og eventuelt få plass på et DPS (altså offentlig). Dersom du ikke går via en lege får du heller ikke dekket behandling hos psykolog som har driftstilskudd. Så dersom du tar kontakt selv så blir det altså mye dyrere. Du kan eventuelt ta kontakt over telefon med den det gjelder for å finne ut hvordan detaljene på akkurat det stedet du ønsker å få behandling er. 

Dersom du ikke ønsker å gå til fastlegen din kan du heller gå til Helsestasjon for ungdom for å få henvisning til psykolog der. Dersom det er slik at du ikke ønsker å ha den fastlegen du har, kan du også velge å bytte fastlege og så be om henvisning fra den nye fastlegen. 

Lykke til! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser