Hopp til hovedinnholdet

tror jeg har tvangstanger, Hvem kan jeg snakke med

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om jeg kanskje kan ha tvangstanker. Jeg har noen tvangstanker og habdlinger knyttet til dem slik som håndvask og slike ting en ser på som de vanlige tvangstankene. Men så er det tanker jeg synes er mer skremmende, spesielt dem av seksuell karakter. Jeg føler jo egentlig ikke at de er sanne, og at jeg ikke er sånn, men så er jeg så redd for at de er det at jeg tror og føler det. er nesten spnn at jeg håper jeg har ocd - vil ikke at tankene skal være ekte Men jeg har ikke lyst å prate med helsesøster og kanskje ikke lege. Eller de vet jo godt hvem jeg er og ønsker ikke at de skal vite alt det om meg. Skammer meg så mye over tankene I tillegg har jeg pratet med helsesøster tidligere mer om tvangshabdlingene, mn hn er ikke så veldig spesialisert på det området. Så jeg kunne heller trnkt meg å prate med en profesjonell, en spm kan hjelpe meg med alle tanker og handlingene men vet ikke hvordan, hvem eller hva jeg skal gjøre?

Besvart 29.08.2018 22:54
 

Svar
Hei !

Det er fint at du skriver til oss!


Om du har tvangstanker  eller ikke, er vanskelig å kunne si ut fra det du skriver. Du har tydeligvcis lest mye om tvangstanker og spekulert på dette selv i lengre tid. Tvangshandlinger og tvangstanker er både veldig slitsomt og kan være veldig ubehagelig ut fra hvilek tvangstanker du har.

Jeg støtter deg i at det vil kune være bra for deg å kunne få snakke med en profesjonell som kan stille deg de riktige og viktige spørsmål og at du får fortalt hvordan du opplever selv at du har det.  En psykolog vil være den som vil ha gode kunnskaper om dette og  hva som kan være til hjelp .

Først og fremst må du snakke emd fastlegen som kan hanvise deg til psykolog. Om det er privat psykolog der du bor, trenger du ikke henvisning fra lege, men da kan du selv bestille time.

Jeg legger ved noen gode artikler til deg hvor du kan lese mer om tvangshandlinger og tvagstanker, noe som ofte hører sammen.

Uansett kan det være til hjelp for deg å snakke med noen .

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser