Hopp til hovedinnholdet

Hva kan dette komme av? Er det kanskje psykose?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Kort forklart: Jeg har vært (alvorlig) deprimert de siste 5 årene, hatt en del angst, osv. Gått til samme psykolog i over 3 år. Ikke rus, bare alkohol. Har et ekstremt trøblete forhold til foreldrene mine, bor hjemme. Går vg2. Spesielt det siste året har jeg opplevd mange hallusinasjoner, det er typ demoner/figurer/skikkelser som skal ta meg. De snakker til meg, prøver å komme nærme meg, osv. Fortalt litt om hallusinasjonene til psykologen, men fikk ikke særleg respons. Sa det ikke var farlig, sannsynligvis ikke psykose. Ikke klart å fortelle til henne: Jeg har også hatt en slags følelse som ligner litt på tåke, enten er alle mennesker uvirkelig og jeg er ekte eller omvendt, jeg lever i en annen verden enn alle andre. Av og til blir jeg stiv i kroppen. "Faller" ut i noen sekunder - typ besvimer. Distre, husker dårlig, dårlig konsentrasjon. Føles ut som isolasjon bare ikke fysisk. Hva kan dette komme av? Er dette et slags fenomen? Og er det kanskje psykose?

Besvart 30.08.2018 07:52
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det du beskriver av syns- og hørselshallusinasjoner er alvorlig og bør bli kartlagt nærmere. 

Vi her i ung.no kan ikke uttale oss om hva dette kan være, i hovedsak fordi vi ikke kjenner til deg og din historie og i tillegg bør det gjøres mer kartlegging før en kan si mer konkret hva du plages med. 

Det er viktig at du snakker med psykologen din. Fortell om hallusinasjonene og vær konkret og fortell i detalj om hva du ser og hører. Hun vil ta deg på alvor. Sammen kan dere finne mer ut av hva dette kan være symptomer på. 

Du bør også snakke med foreldrene dine om hvordan du har det, så de kan være der for deg og gi deg den støtten og omsorgen du trenger nå.

Jeg har lagt ved artikler til deg som jeg ber deg om å lese.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser