Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hva burde gjøre, skal jeg begynne på BUP igjen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. jeg har gått på bupp to ganger før og helsesøstera på skolen vil at jeg skal bli henvist der igjen pga depresjon, spiseforstyrrelser og forholdet mitt til pappa. jeg er veldig redd for å fortelle mamma at det ikke går bra. fordi når jeg gikk der de to første gangene overbeviste jeg dem og mamma at jeg hadde det bra, men jeg hadde det egentlig ikke bra. så nå vet jeg ikke om jeg burde bli henvist dit igjen fordi jeg er redd for at mamma blir deprimert fordi forrige gang jeg var der var mamma veldig deprimert fordi ho trodde jeg skulle drepe meg selv. jeg vil ikke at mamma skal bli sånn igjen. så jeget ikke hva jeg burde gjøre

Besvart 30.08.2018 08:49
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres vanskelig ut for deg. Du strever med depresjon, spiseforstyrrelser og har et vanskelig forhold til faren din. Helsesøster er bekymret for deg og tenker at du trenger mer spesialisert hjelp enn det hun kan tilby deg nå, men du er usikker fordi du tenker en del på hvordan det var sist gang du var på BUP og bekymrer deg for den psykiske helsen til moren din. 

Jeg forstår at du tenker på hvordan det ble sist da du var på BUP og det er forståelig at du er bekymret for om mamma skal få det vanskelig igjen. Men nå er det viktig at du får hjelp for deg selv, slik at du kan få det bedre med deg selv. BUP kan tilby god hjelp til deg og dersom helsesøster har anbefalt det, så vil jeg råde deg til å lytte til henne.

Det kan være det vil være fint for deg å snakke med moren din om bekymringene dine. Det tror jeg vil være godt for dere begge. Moren din er voksen og tåler forhåpentlig mer enn du tror og kanskje depresjonen som plaget henne den gang handlet om den situasjonen hun var i da - uavhengig av dine vansker. Dette er noe hun kan fortelle deg litt mer om. Hun bør vite hvordan du har det, slik at hun kan være en god støtte for deg og gi deg den omsorgen og kjærligheten som du trenger nå. Det kan også være at moren din bør være med i deler av behandlingen ved BUP, slik at dere kan få pratet om vanskelige temaer og ulike bekymringer som dukker opp underveis. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser