Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg sliter med reaktiv tilknytningsforstyrrelse.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ble adoptert da jeg var 5 år gammel fra et fosterhjem og opplevde vold og mangel på omsorg før jeg ble adoptert. Senere slet jeg veldig med å knytte meg til mine adoptivforeldre, men "alle" andre knyttet jeg meg til. Noen voksne knytter jeg meg til altfor godt. Jeg har lest mye om Reaktiv Tilknytningsforstyrrelse og finner mange symptomer som stemmer overens med min situasjon. Problemet her er at verken familie, skole (vgs) eller psykologtjenesten går videre med dette. Dette gjør slik at skoledagen min kan bli veldig vanskelig. jeg sliter veldig med å få venner i klassen og er ofte vekke fra timene fordi jeg har blitt avhenging av to ansatte på skolen. Jeg kan klikke i pissevinkel hvis de ikke har tid til meg. Hva kan jeg gjøre for å bli hørt, hva kan være grunnen til at de ikke tar dette videre og har jeg rett på å bli flyttet til spesialklassen? Hvordan vil det da gjøres?

Besvart 05.09.2018 22:01
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit at du har det så vanskelig. Ut i fra det du beskriver at du har vært gjennom og hvordan du opplever at har det og reagerer er det ikke usannsynlig at din vurdering er riktig. De å ikke føle seg trygg i mellommenneskelige relasjoner er utrolig vanskelig å leve med. 

Har du eller har du hatt skikkelig oppfølging av, for eksempel psykolog? Det kan være veldig viktig for deg både å få riktig oppfølging i forhold til hvordan du har det og for å få tilrettelagt undervisning.

Det beste er da at du tar kontakt med fastlegen din for å få henvisning til utredning og eventuell behandling. Selv om det noen ganger kan være tøffe å få en diagnose så gir det også mulighet til å få riktig hjelp og støtte.

Det kan også være godt å snakke med noen under denne prosessen og du trenger det. Helsesøster, sosiallærer eller helsestasjonen for ungdom kan være gode steder å ta kontakt. Både for å få snakket om situasjonen din og for å gode råd på veien videre til å få det bedre.

Legger også ved noen artikler vi håper kan hjelpe.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Rett til spesialundervisning

Gutt får hjelp av lærer (colourbox.com)

Elever har rett til tilpasset opplæring eller spesialundervisning dersom de har behov for det. Her finner du informasjon om hva spesialundervisning er og hvem som har rett til dette.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser