Hopp til hovedinnholdet

Er mye lei meg, forvirra, konsentrasjonsvansker, selvskader og er redd.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre lenger og jeg er så forvirra. Jeg gruer meg til å være alene hele tiden siden da tenker jeg så mye på alt det dumme, og jeg er så lei meg hele tiden. Det er litt mye som har skjedd. Jeg får ikke sove lenger og jeg klarer ikke å konsentrere meg på skolen. Og av og til når dagene er ekstra vanskelige så klarer jeg ikke å kontrollere meg selv, og da selvskader jeg.. det er fordi jeg blir så redd og vil bare komme meg gjennom dagen. Og etterpå så er jeg kjempe redd for at noen skal se at jeg har gjort det. Jeg har aldri vært så langt nede før. Og jeg går rundt med en nervøs følelse hele tiden selvom jeg ikke har noe å være nervøs for. Jeg vet ikke hva som skjer med meg...

Besvart 05.09.2018 21:11
 

Svar
Hei, jente på 16 år!

Takk for spørsmålet ditt. Det høres ikke ut som du har det så lett nå. 

Slik jeg forstår deg så har du kommet inn i en tung sirkel. Du kjenner deg forvirra, sliter med å sove, selvskader deg og føler deg nedfor og nervøs. 

Det å kjenne seg nervøs hele tiden kalles gjerne for angst. Når man har angst så er man redd uten at det er så lett å finne noen grunn. Ofte så kjenner mange at de får mer angst i perioder der de er langt nede - og omvendt - at man blir langt nede av å ha angst/være redd over tid. Kanskje er det dette som skjer med deg nå. Ofte så er vansker med søvn og konsentrasjonsvansker også tegn på at man har det vanskelig.

Du skriver at du ikke vet hva som skjer med deg. Det kan ikke jeg svare helt konkret på heller. Men jeg tenker det at du kjenner nå at slik du har det nå skiller seg fra hvordan du er vant til å ha det når du har det bra. Da er det nok lurt å oppsøke noen som kan hjelpe deg. 

Her kan du få hjelp:

Helsesøster

Helsestasjon for ungdom

Fastlegen

På alle disse stedene kan du få hjelp til å finne ut hva som skjer med deg. Og en ting jeg tenker er viktig er at det kan kjennes ut som at alt er vanskelig på en gang og at dette er veldig slitsomt. Ofte så er det slik at dersom man får hjelp til en ting (det kan være nedstemthet, søvn, angst/uro) så vil dette også hjelpe på det andre. Slik at dette gjerne påvirker hverandre og det blir lettere å komme seg tilbake igjen i normale vaner. 

Håper dette var til hjelp for eg og at du oppsøker noen som kan hjelpe deg <3

Sender en god klem. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser