Hopp til hovedinnholdet

Redd for å dø under fødselen

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er gravid med mitt første barn og alle rundt meg er i ekstase. Jeg var også det, helt til jeg nå nylig har blitt ekstremt livredd for å dø under/etter fødsel. Jeg klarte å lese om fostervannsemboli og hjertestans under / etter fødsel. Nå vil jeg bare fjerne barnet mitt.. jeg er så redd at jeg har skrevet et avskjedsbrev til min forlovede i tilfelle det skulle gå galt. Jeg tør ikke lenger å føde og føler jeg har liten tid på jorda igjen. Har ekstrem angst. Jordmor bare snakker det bort og jeg føler meg ikke tatt på alvor! Er livredd for å dø og fødselen er farlig. Man kan jo dø! Jeg gleder meg ikke i det hele tatt mer til å få baby og jeg vil bare gråte. Hva skal jeg gjøre? Jeg er overbevist om at jeg kommer til å dø nå. Ante ikke at man kunne dø av fødsel engang.. jeg gleder meg ikke like mye som før og kommer ikke til å tørre å føde engang. Jeg vil ikke dø :( De er usikre på om jeg har svangerskapsdiabetes og det kan utvikles til forgiftning! Det kan man dø av under fødsel :(

Besvart 05.09.2018 17:47
 

Svar
Hei

Så trist å lese at du er så redd. Jeg tenker at du absolutt trenger hjelp til å få sortert tankene og følelsene dine litt. Jeg forstår at du ikke føler at du har blitt tatt på alvor hos jordmoren din, og det er synd. Veldig mange sykehus har samtale tilbud til gravide som tenker slik som du. Du er nemlig ikke alene om å få denne type tanker mens du er gravid, veldig mange gravide er veldigredde og denne redselen kan ta helt overhånd. Ta kontakt med sykehuset hvor du skal føde og hør om det er mulig å komme inn til en samtale. Ta gjerne en titt på hjemmesiden til sykehuset ditt, her står det kanskje noe om hvilket tilbud de har. Du trenger hjelp for å komme ut av den vonde tankespiralen du nå er inne i, ellers er jeg redd for at dette bare vil bli verre for deg.

Når det er sagt er det heldigvis slik at dødeligheten blant kvinner som føder i Norge er forsvinnende liten. Fostervannsemboli som du nevner, er så sjeldent at de fleste jordmødre som jobber hele sitt liv på en fødeavdeling, aldri kommer bort i det. Jeg tenker at det er dette du må få god og saklig informasjon om direkte fra fagfolk. Internett er super skummelt, her finner man jo all mulig informasjon og mye er rett og slett bare tull. Kritisk bruk av Internett er altså absolutt å anbefale når man er gravid, alt annet vil bare skremme unødig.

Du nevner også at du blir testet for svangerskapsdiabetes. Det er veldig mange gravide som blir testet for dette dai det er fint å få det avdekket tidlig, slik at både mor og barn får det best mulig i svangerskapet. En svangerskapsdiabetes kan ikke utvikles til en forgiftning, men kan reguleres enten med kosthold eller insulin alt etter som hvilke verdier man finner. Så når du får svaret på testen du har tatt (eller skal ta) vet du hva som kan gjøres med det og hvordan du skal forholde deg. Viser det seg at du har svangeskapsdiabetes vil du også få tettere oppfølging.

Så, ta kontakt med sykehuset ditt og få hjelp. Eventuelt kan du forsøke å snakke med jordmoren din igjen. Kanskje du kan vise henne hva du og jeg har snakket om? Det er vondt å være så redd og du bruker veldig mye energi på det og dette er helt unødvendig. Jeg ønsker deg masse lykke til videre og jeg er sikker på at dette vil gå veldig fint. 

 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst