Hopp til hovedinnholdet

Ingen venner på skolen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år og startet på ungdomsskolen for ca. 2 uker siden. Og det har vert utrolig vanskelig. Jeg startet i klasse med en venninne som jeg gikk på barneskolen med, men vi er egentlig ikke så gode venner lenger. Så jeg føler at jeg ikke har noen venner på hele skolen, fordi de vennene jeg hadde på barneskolen har fått nye venner og hvis jeg går etter dem føler jeg at jeg bare er i veien. Ingen på skolen spørr meg om ting heller, eller prøver og bli kjent med meg. Det har blitt ganske ille i det siste, i friminuttene sitter jeg og gjemmer meg på do fordi jeg vet ikke hvor jeg skal gå. Og jeg har en storesøster i 10 klasse som er ganske ‘populær` og jeg er livredd for at noen av vennene hennes og egentlig alle skal finne ut at jeg ikke har noen venner på skolen. Jeg hadde to bestevenner på barneskolen men begge flytta og bytta skole så det har vært ganske tungt. I det siste har jeg følt meg utrolig ensom og dårlig selvtillit. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 09.09.2018 18:01
 

Svar
Hei

Det er vondt å kjenne på at en ikke har noen venner. Når en starter på ny skole kan det ta litt tid før en finner seg venner. Det er forståelig at du både har følt deg ensom og at dette går utover selvtilliten din.

Har du noen bekjente eller noen på skolen du kunne tenke deg å bli bedre kjent med? Hvem er det i klassen du liker? Kan du bli bedre venn med hun som du nå ikke er så god venn med lenger? Når man skal få seg venner så starter det gjerne med bekjentskap før en blir venner. Det er derfor det kan ta litt tid før en finner seg nye gode venner når man begynner på ny skole.

For å bli kjent med andre må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. 

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Ikke gi opp selv om det nå er tungt og vanskelig. Tenk igjennom hvilke aktivitet du kan starte på, og hvem du kunne tenke deg å bli bedre kjent med på skolen. På den måten blir du kjent med flere og forhåpentligvis få den nye venner.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med lærer, sosiallærer eller helsesøster på skolen. Lærer kan jobbe med klassemiljøet. 

Det kan også være fint å få støtte hjemmefra. Kanskje din storesøster kan være til hjelp for deg? Framfor å skjule overfor henne at du er lei deg så kan det være fint å få støtte og oppmuntring fra din søster. Det er ingenting å skamme seg over at du strever med å få deg venner. Det kan skje de fleste fra tid til annen.

Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser