Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger antidepressiva eller å snakke med psykolog.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt med mobbing, familiedrama, barnevern, selvskading, selvmordstanker og depresjon. Det startet når jeg ble 7 år og jeg er lei av alt egentlig. Mobbingen har sluttet (foreløpig), og jeg har venner som er snille, men jeg føler meg likevel tom innvendig. Den minste lille ting kan gjøre at jeg vil ta selvmord og mamma gjør det heller ikke noe bedre. Hun sier at alt blir verre når man blir voksen, og viss det kan bli verre enn alt det som har skjedd tidligere. Vet jeg ikke om det er noe vits i å fortsette å leve. Jeg er bare så redd for at mobbingen skal begynne igjen. Jeg får av og til panikkanfall på skolen, men klarer å ta meg sammen før andre folk ser det.... Poenget er at jeg trenger hjelp, jeg ville ikke innse det før. Viss det skjer noe galt igjen, tror jeg at jeg kommer til å ta mitt eget liv. Forrige gang jeg var hos legen, sa legen til mamma at det gikk fint, men det gjør ikke det. Jeg trenger antidepressiva eller å snakke med psykolog. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 05.09.2018 13:52
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres veldig strevsomt ut for deg og jeg forstår du blir fortvilet over den situasjonen du er i nå. Det er veldig bra at du tar kontakt her og ber om hjelp. Du virker motivert, og det er et veldig godt utgangspunkt for å få det bedre med seg selv!

Jeg vil anbefale deg å gå til helsesøster eller Helsestasjon for ungdom, og be om støttesamtaler der. De kan hjelpe deg med å sortere og sammen kan dere finne frem til gode hjelpeteknikker som kan gjøre at du får det bedre med deg selv og slipper å være så nedstemt og engstelig. Dersom helsesøster/Helsestasjon blir alvorlig bekymret for deg vil de anbefale deg å søke mer spesialisert hjelp, som for eksempel hos kommunepsykolog eller BUP. 

Du kan også sjekke nettsiden til kommunen din om det finnes et lavterskel tilbud innen psykisk helse der du bor. Der jobber det blant annet psykologer som tilbyr samtaleterapi. Du kan du selv ta kontakt og be om samtaler over en periode. 

Det er leit å høre at du ikke opplever at de rundt deg tar deg på alvor eller ser hvor vondt du har det. Jeg tenker det er viktig at du får til å formidle hvordan det er for deg. Vær åpen og ærlig, si det akkurat som det føles for deg. 

Jeg vil du skal vite at ungdomstiden kan være svært strevsom for mange. Du er ikke alene. Det er viktig at du deler med de rundt deg og tar imot den omsorgen og trøsten du får. Det trenger du nå. Du skal ikke være alene om å ha det så vondt. Voksenlivet er for mange bedre og de fleste opplever mer mestring og stabilitet. Dit skal du også komme en gang, så hold ut og husk på at det du gjennomgår nå også kan gjøre deg sterk og robust for fortsettelsen av livet. 

Du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf.nr 116 111 eller bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg, og jeg ber deg om å lese og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser