Hopp til hovedinnholdet

Forelska og klarer ikke være glad uten ham. Hva gjør jeg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg holder på med en gutt og er forelska i han. Vet at han er forelska i meg også så det er jo veldig fint, men problemet mitt er at jeg ikke klarer ¨å være glad uten han. Min lykke avhenger helt av han, og det kan være veldig slitsomt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å være glad uten å ha han med meg hele tiden liksom. Og bare jeg merker en liten forskjell i hvordan han snakker til meg feks, så tror jeg noe er galt med en gang og jeg blir veldig påvirka av han. Det begynner å bli slitsomt. Hva kan jeg gjøre for å bli mindre avhengig av han?

Besvart 09.09.2018 16:59
 

Svar

 

Hei gutt 17 år!

Så fint at du tar kontakt med oss i ung.no. Dette er et viktig tema som mange kan kjenne seg igjen i!

Så hyggelig at dere begge er forelsket i hverandre. Alle mennesker har et sterkt behov for å tilhørighet og tilknytning. Når vi blir forelsket skilles hormonet dopamin ut i hjernens belønningssenter. Da kjenner vi på lykkefølelsen og vi vil ha mer. Sterke følelser settes i sving og for noen kan redselen om å miste denne personen ta overhånd. Dette gjør at en begynner å tolke signaler og føler frykt. For noen handler dette om tidligere erfaringer av å ha blitt sviktet og at en blir usikker på seg selv. Selv om det føles som alt koker inne i en er det flere ting som kan hjelpe. 

1. Hva handler redselen om?

Gjør litt detektivarbeid i hva handler redselen din om. Er du redd for å miste ham? Har du blitt sviktet før? Hvordan er ditt eget selvbilde? 

2. Snakk om det

Det høres skremmende ut, men å være ærlig på følelser og hva en trenger for å føle seg trygg er veldig sunt. På denne måten er det lettere å ha forståelse for hverandre og bygge tillit. 

Snakk også med gode venner og foreldre. De kan ha gode råd og være god støtte. 

3. Utfordre seg på det en frykter

For å bli tryggere må en utfordre seg på det en frykter. Hvis det er å gi slipp på ham når dere ikke er sammen så må du trene på dette. Dette er vanskelig og krever litt innsats. Her gjelder det å bli bevisst sin egne reaksjoner og jobbe med å håndtere vanskelige tanker og følelser. Jeg har lagt ved en artikkel om psykologisk førstehjelp og hjelpehånden. Denne kan være nyttig verktøy å bruke. 

4. Prioriter tid med egne hobbyer og venner.

Det er lett å ønske at man skal være sammen hele tiden når man er forelsket, men det er viktig å fortsette å bruke tid på egne interesser og venner. Ikke gi opp egne meninger og drømmer. Husk å ta vare på deg selv!

Om du synes det blir vanskelig og ønsker noen å snakke med anbefaler jeg deg å ta kontakt med helsesøster eller helsestasjon for ungdom. 

Ingenting er som å være skikkelig forelsket! Både på godt og vondt! Jeg ønsker deg lykke til kjærligheten både til deg selv og han du er forelsket i.

 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser