Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvmordstanker. Lurer på enkleste måten å ta livet på.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei gutt 14 år her. Eg sliter med selvmordstanker å ønsker å dø. Eg lurer på korleis den enkleste/beste måten å ta livet sitt er??

Besvart 10.09.2018 08:00
 

Svar
Hei

Jeg kommer ikke til å svare deg på ditt spørsmål angående hvordan du kan ta livet ditt på da dette ikke vil være etisk riktig av meg. Jeg tenker dessuten at selvmord ikke er løsningen på det du sliter med i livet ditt.

Jeg vet ikke hvorfor du tenker på og planlegger selvmord, men jeg kan tenke meg at du har det veldig vanskelig i dag og ikke ser noen annen løsning. Det jeg vil si til deg, og som jeg håper at du kan tro på, er at det finnes alltid løsninger! Mange som forsøker å ta selvmord gjør det fordi de sliter med noe de ikke kan finne en løsning på, og selvmord blir derfor en siste utvei. Selvmordstanker og tanker om at du ønsker å dø, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med tunge ting i livet ditt. Dette er forskjellig fra å virkelig ville begå selvmord og dø fra livet. Hvis du får hjelp og støtte slik at du får det bedre, så får du lyst til å leve videre og selvmordstankene forsvinner.

Ofte kan mennesker se på selvmordstanker som en befriende tanke fordi det kan anses som en flukt fra problemene sine mens man sliter psykisk. Å forhindre at folk tar sitt eget liv er psykiatriens oppgave. Dette er for å gi folk sjansen til å se annerledes på livet når den vanskeligste perioden er over.

Ikke gå alene med alle disse tankene. Snakk med noen om det du sliter med og tenker på. Mitt råd er at du forsøker å snakke med helsesøster på skolen der du går. Hvis du synes det er vanskelig å sette ord på det du sliter med kan du vise helsesøster (eller andre du snakker med) det du har skrevet her til oss i UNG.no. Ja helsesøster vil forsøke å stoppe deg i å ta livet ditt, men helsesøster vil også hjelpe deg å få det bedre i livet ditt. Slik at du etterhvert selv ikke vil ta livet ditt! Det er derfor viktig at du "tvinger" deg til å snakke med helsesøster om det du sliter med! Du kan også kontakte helsestasjon for barn og unge i kommunen der du bor.

Det er slik at alle problemer vokser seg større og verre jo mer du holder dem for deg selv og grubler alene. Derfor er det beste rådet jeg kan gi deg at du skaffer deg hjelp og støtte til å forandre situasjonen slik at du i framtiden kan glede deg over livet og ha det bra.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Mange som har det slik som deg synes det er vanskelig eller flaut å snakke om problemene sine eller de håper å bli sett, forstått og at noen skal skjønne hva de sliter med og tilby hjelp og støtte. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unges på tlf.nr. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14-20.

Ikke gi opp! Skaff deg hjelp så kommer du til å få det bedre og lettere. Lykke til!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser