Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har borderline personlighetsforstyrrelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg har borderline/ bpd. Jeg har tatt mange tester på nettet som sier det kan være det.. men jeg får ikke helt tydelige svar. Jeg har lagt merke til at jeg har mange av symptomene som f.eks Følelsen av å være tom. Jeg kan ikke styre sinnet mitt eller følelsene mine, og det går fra følelese til følelse på bare noen timer. Jeg kan være deprimert og det neste øyeblikket er jeg glad. Jeg har også problemer med folk. Og stole på de og det kan ta et knips så hater jeg noen jeg nettop hadde likt.. Kanskje det bare er hormoner.. Jeg vet ikke. Jeg vil ikke si noe til foreldrene mine fordi jeg allerede har en søster med mange problemer, de sliter med. Jeg vil ikke lage mer stress for dem. Så hvordan skal jeg finne ut om jeg har det eller ikke utenatt foreldrene mine blir innvolvert?

Besvart 11.09.2018 18:33
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

For å finne ut om en person har en emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (også kalt borderline) så må det gjøres en utredning hos lege eller psykolog. Du kan ikke stole på tester du finner på nettet for å finne ut av dette. Det finnes ingen garantier for hvem det er som legger ut ting på nettet og du har heller ikke mulighet til å tolke resultatene av disse testene selv. 

Når dette er sagt så tenker jeg at det er mye ved en personlighetsforstyrrelse som mange kan kjenne seg igjen i uten at de trenger å ha en diagnose. Jeg tenker også at ettersom du er så ung som du er så kan det kanskje være flere ting som treffer det som går under "borderline" nettopp fordi det kommer an på hormoner som du sier selv. For mange er tenårene en krevende periode der hormoner kan føre til både humørsvininger og usikkerhet omkring f.eks venner og kjærester og hvem vi selv er - slike store spørsmål er ikke uvanlig å synes at er vanskelig å finne ut av på denne tiden. 

Det er ikke vanlig at personlighetsforstyrrelser blir satt som diagnose på personer så unge som 15 år. En personlighetsforstyrrelse sier noe om at personligheten skiller seg betydelig fra det vi kan forvente i sammenligning med andre i samfunnet - og for en 15åring så er personligheten i full gang med å utvikle seg og det blir dermed vanskelig å si at en type atferd/oppførsel er avvikende så tidlig i en person sitt liv.  

Det du kan gjøre er å gå å drøfte det du lurer på med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Fortell dem at du lurer på dette og så kan dere sammen ta det derfra.

Håper dette var oppklarende!

Ønsker deg masse lykke til videre. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser