Hopp til hovedinnholdet

ung jente som sliter med spising og kropp

Jente 16 år
 

Spørsmål

Så mamma har ptsd og sliter MYE, jeg har liksom altid vært den ansvarlige og når jeg var liten ble jeg skikkelig redd men nå er det bare sårende. Lever med det og det går bra. Meen jeg veier 75Kg og er 168cm høy, spiser kanskje 500kcal om dagen, veier meg hver dag, teller kalorier, kaster i blandt opp maten og prøver å gå ned 1KG pr dag. Har gått ned 10kg. Har kutta meg tidligere mn ikke nå, kan være jeg bruker strikk på håndleddet iblandt. Har jeg en spisefortsyrrelse? Evt hvilken? Jeg er en sprangrytter og vil ikke selge hesten min fordi jeg blir syk heller:(

Besvart 10.09.2018 14:27
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no


Ptsd kan være en tung lidelse og dra med seg som kanskje kan ha gjort at dere ikke helt har fått lagt premissene for den gode relasjonen, siden du på begynnelsen skriver at det er du som har vært den ansvarlige. Du skriver også at du som liten har blitt redd, men at hun fortsatt kan såre deg. Om dette kommer av at hun har problemer med å regulerer følelsene sine eller om hun har angst eller annen uttrykksform sier du ingenting om, men det du beskriver kan jo på meg virke som hun påvirker deg på en virkelig negativ og vond  måte, som du ikke har fått hjelp til å forstå. Og det er jo sånn for de fleste av oss at vi prøver å forstå verden gjennom våre handlinger, vi prøver å skape en mening i vår egen tilværelse. Jeg tenker litt sånn umiddelbart, uten å ha snakket noe mer med deg, at du viser dette med både det å kutte deg, det å bruke stikk og nå også mat.

Så når du konkret spør om du er syk/har en spiseforstyrrelse, kan jeg ikke hverken bekrefte eller avkrefte det, men jeg opplever det som en vond vei du går, så jeg skulle ønske du kunne få hjelp av en helsesøster på skolen din eller om fastlegen din kan skrive en henvisning til Abup. De fleste kommuner har også noe som heter familiens hus hvor du kan ringe selv å få en time.

Hilsen lærer og familieterapeut i Ung.no

 

Hei.

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser at du spiser så lite og at du går så raskt ned i vekt. Dette kan raskt føre deg inn i en alvorlig spiseforstyrrelse. Jeg anbefaler deg på det sterkeste å kontakte helsesøster, snakke med moren din eller en lærer om det du holder på med. Du trenger hjelp og støtte fra BUP så raskt som mulig, både for spisingen din og selvskadingen. 

 Vennlig hilsen sykepleier og familieterapeut fra spiseteamet ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse