Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe mine foreldre med å forstå bedre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mine foreldre er skilt men jeg bor med min mor og stefar, jeg har lenge slitt med depresjon og angst spesielt nå som jeg går i tiende og det er mye press. Jeg blir utslitt og har problemer med å gjøre alt som forventes av meg. jeg har fritids aktiviteter samt venner og skole og jegkjenner at jeg blir veldig sliten mentalt. jeg må ofte dra hjem fra skolen fordi alt blir for overhveldende og jeg kan få panikk/tungt å puste. Jeg sliter også med soveproblemer og når jeg prøver å snakke med mine foreldre er det som å snakke med en vegg. Vi har vært på familiemøter før med en psykolog og jeg har hatt timer på helsestasjonen men har ikke fått tilstrekelig med hjelp.Jeg føler ofte at det jeg gjør aldri er bra nok, jegsliter veldig med dårlig samvittighet og har slitt med selvskading. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe mine foreldre med å forstå bedre, vise at de er stolt av meg som de sier de er, og hvordan kan jeg spørre om medikamenter for depresjon/angst når at de ikke tar det jeg sier seriøst?

Besvart 17.09.2018 19:42
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss her i ung.no. 

Dette høres veldig vanskelig og vondt ut for deg. Du trenger foreldrene dine nå og det er viktig at de forstår hvordan det er for deg, slik at de kan være en god støtte nå. 

Det å snakke sammen er rett og slett ikke lett. Det kan fort komme til det punktet at man opplever å ikke bli forstått, slik som du opplever så sterkt nå. Spesielt vanskelig er det jo ofte også mellom ungdom og foreldre i en periode. Det som imidlertid er bra, er jo at du iallefall forsøker å snakke med foreldrene dine. Det er et veldig godt tegn!

Du har sikkert forsøkt å snakke med foreldrene dine om dine opplevelser av at de ikke forstår og/eller tar deg på alvor. Kanskje må du også forsøke å utdype dette enda mer og få frem alvoret ennå tydeligere for dem. Gi eksempler - eventuelt kan du vise dem hva du har skrevet inn her og svaret du får fra oss.

Fortell dem at du ikke opplever støtte, og at du ofte får en følelse av å snakke til en vegg. Jeg synes også at du bør fortelle dem hva du egentlig ønsker. Jeg vil tro du ønsker at de virkelig lytter til deg, spør litt mer rundt det du forteller og kanskje også at de trøster deg mer. Fortell dem at du ønsker de kunne snakke med deg og hjelpe deg med å søke hjelp, for det tenker du at du trenger nå.  

Jeg vil også oppfordre deg til å oppsøke helsesøster eller sosiallærer på skolen din, be om støttesamtaler og hjelp til hvordan du kan få formidlet alvoret i hvordan du har det til foreldrene dine. Helsesøster/sosiallærer kan innkalle foreldrene dine til en samtale - med eller uten deg til stede. Det tror jeg vil være veldig godt for deg. Helsesøster/sosiallærer vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp, som eksempelvis fra BUP, og kan kontakte foreldrene dine og melde bekymring for deg og guide dem til hva de skal gjøre for å få deg henvist til BUP.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser