Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få nye venner?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 16 år gammel jente som nettopp begynte på vgs. Hele livet mitt har jeg vært litt sjenert og ikke hatt så mange venner. Jeg har en del bekjente men bare en god venn. Jeg sliter ganske mye med dette. Hver helg sitter jeg hjemme. Jeg føler jeg kaster bort ungdomstiden som bør være gøy og en tid man skal være ute og eksperimentere ting. Jeg gjør liksom ingenting. Og det er ikke det at jeg ikke vil. Jeg har kjempe lyst til å være med andre folk og finne på ting. Men ingen spør meg jo så det er litt vanskelig... Jeg pleier å le det bort og si at jeg er antisosial og trives med det, men det gjør jeg egentlig ikke. Jeg føler meg ensom og jeg skammer meg over det. Skulle bare ønske jeg var som alle andre ungdommer. Håper du har noen tips til hvordan jeg kan få flere venner for akkurat nå er livet mitt ganske trist og ensomt. jeg gruer meg til helger og ferier fordi jeg er hjemme hele tiden. (ps: har ganske dårlig selvbilde og jeg har aldri hatt kjæreste)

Besvart 18.09.2018 12:16
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du føler deg ensom og at du egentlig har gjort det lenge. Sjenansen din som har fulgt deg bestandig kan ha bidratt til at du ikke har blitt kjent med mennesker og knyttet vennskapsbånd. Jeg forstår veldig godt at du føler deg ensom, og det du skal vite, er at du ikke er alene om å ha det på denne måten. Det er mange som har det som deg, men de fleste er ikke åpne om det. Så rundt omkring på skolen din er det helt sikkert andre som er i samme situasjon.

Det er også viktig for meg at du vet at de aller fleste mennesker har perioder i livet sitt hvor de føler seg ensomme, men at dette pleier å ordne seg for de fleste. Du er i en periode nå som for alle er vanskelig, men jeg tror dette vil bli bra for deg etterhvert.

Du kjenner en god del mennesker men du føler at du ikke har mange venner, Du har en god venn, og det tenker jeg at er kjempebra. En god venn er veldig mye verdt. Så hold godt fast på den vennen, og plei vennskapet.

Har vennen din noen andre venner, så kan du kanskje bli kjent med dem? Du kan spørre vennen din om dere skal finne på noe sammen med de andre vennene hans/hennes, hvis det finnes noen?

Du skriver at du ikke blir spurt om å finne på ting med andre. Hva med å være litt mer aktiv selv? Prøv å bli bedre kjent med folk rundt deg. Snakk med dem om dagligdagse ting som for eksempel lekser. Spør dem enkle spørsmål som får igang en samtale. Det kan være folk i klassen din som du sitter i nærheten av o.l, eller kanskje noen du gjør gruppearbeid sammen med?

Spør om hva han eller hun gjorde i helgen, hva han/hun skal i høstferien osv. Om han/hun har sett den eller den filmen, og flere ting. Det er ofte slike ting som gjør at man får igang en samtale. Og de aller fleste mennesker liker å bli snakket med, det får dem til å føle seg viktige når du spør dem om hva de synes om ulike ting, det viser at du er interessert i nettopp han eller hun som person.

Du kan også begynne med en eller annen form for fritidsaktivitet eller hobby, der vil du møte andre som er interesserte i det samme som deg, og ofte kan det være lettere å knytte vennskapsbånd da.

Du kan gjerne snakke med foreldrene dine om dette, og også læreren din og helsesøster på skolen/på helsestasjon for ungdom. De kan hjelpe deg.

Jeg legger også ved noen artikler om vennskap, så les dem også. Håper det går bedre med deg etterhvert, og at du blir kjent med flere du kan finne på ting med. Lykke til videre!
Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser