Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å få resept på antidepressiva uten å gå til psykolog?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, har hatt hjernerystelse i over 8 månder no å de har slitt veldig på syken. Har altid slitt litt med depresjon og angst men nå er de blitt mye "jevliere" Lurer på om de er mulig å få resept på antidepresive uten å gå til psykolog. Har prøvd det før en litten periode får noen år siden å de hjalp ikkje noe. Har lenge lurt på om jeg skal spøre lege om antidepresice osv men tør egentlig ikke å spøre, føler de er veldig flaut og vil ikke at de skal bli meir styr en nødvendig. Men føler at jeg nesten berre må prøve å gjer noe med det, spesielt når jeg enda ikke veit hvor Mye lenger hjernerystelsen kommer til å varre. Takk for svar :)

Besvart 17.09.2018 17:59
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det er viktig at du tar deg selv på alvor og søker hjelp slik at du får det bedre med deg selv. Det høres vanskelig ut for deg, og jeg kan godt forstå at du ikke vil ha det slik som du har det nå. 

Jeg vil anbefale deg å gå til samtaler hos eksempelvis Helsestasjon for ungdom. Der kan du få tilbud om støttesamtaler over tid, og sammen kan dere finne ut av hva som skal til for at du skal få det bedre Den du prater med kan også vurdere om du er såpass deprimert at du er i behov av vurdering fra lege i forhold til eventuell oppstart av medikamentell behandling. 

Det er sterkt anbefalt å jobbe med følelsene og tankesettet parallelt med bruk av eksempelvis antidepressiva, men det finnes også leger som velger å skrive ut antidepressiva uten å henvise til psykologisk behandling - men da heller følger opp med regelmessige samtaler på legekontoret. Hvordan din fastlege gjør det, kjenner jeg ikke til. 

Ut fra hva du skriver, så høres det ut som det vil være godt for deg å ha noen å prate med, sånn i første om gang. Da er Helsestasjon et godt sted å starte. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser