Hopp til hovedinnholdet

Redd for å være alene. Har jeg sosial angst?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på noe. Jeg har hatt det vondt lenge, men nå er det ille. I går var jeg sammen med to venninner til byen. Vi koste oss, men så skulle vi spise på burger King. Jeg har slitt lenge med å være helt alene. Kanskje rundt 2-3 år, men har aldri tatt det særlig seriøst. Jeg tør ikke gå til butikken alene, tørr ikke gå gjennom kantina på skolen alene, jeg klarer det bare ikke. Når vi sto i køen for å bestille mat, måtte venninna mi bestille maten for meg, for jeg turte ikke. Når hun skulle finne bord, måtte jeg stå alene å vente på maten. Jeg kjente jeg ble kjemperedd og fikk hjerte i halsen. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, og jeg følte meg så alene. For ca 1 år siden begynte jeg å raspe meg opp litt. Det var ikke mye, men jeg bestemte meg for å slutte, for jeg fikk bare arr. Så begynte jeg å tenke på sosial angst.. Har jeg det? Jeg har søkt litt rundt,og finner ikke et klart svar.Jeg prøver å snakke med mamma om det, men føler hun ikke skjønner hvor alvorlig det er for meg

Besvart 23.09.2018 13:36
 

Svar
Hei jente 14år!

Beklager at det har tatt litt tid før du fikk svar! Takk for at du tar kontakt med oss i ung.no når du har det vanskelig. Dette er noe mange kan kjenne seg igjen i! 

Jeg kan ikke stille noen diagnose basert på en melding, men slik du beskriver det så høres det ut som du har det vanskelig og at det går utover hverdagen din i stor grad. Slik jeg forstår det er du både redd for å være alene og i møte med andre personer? Uansett så synes jeg det er bra du tar dette seriøst nå for det finnes det mye god hjelp å få! 

Det er mange som kjenner seg stresset i sosiale settinger, spesielt i ungdomstiden. Hvor sjenert man kjenner seg kan være avhengig av flere ting, som for eksempel hvem man er sammen med, hvilken situasjon man er i. For noen gir situasjoner med andre mennesker så sterkt ubehag at det blir et hinder i hverdagen. Hvis dette varer over en litt lengre periode, kan det utvikle seg til det som kalles sosial angst. Sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Mange blir redde for å si noe feil eller dumme seg ut foran kjente og ukjente, og redselen er ofte knyttet til at andre kan tenke noe negativt om dem.

Selvskading er vanligvis et uttrykk for at man synes det er vanskelig å håndtere vonde tanker eller følelser. Det kan holde tilbake de vanskelige følelsene for en liten stund og fungere som en trøst. men det å skade seg selv er en kortvarig og dårlig løsning, da det ikke fører til at vanskelige eller vonde følelser forsvinner. Her er det flere ting en kan jobbe med selv for å finne alternative måter å håndtere de vanskelige tankene og følelsene.

Det er slik at når de vonde tankene, som redsel for å være alene eller sosiale situasjon tar for stor plass er det ikke rom for de gode tankene. Tankene påvirker da følelsene og kan gjøre at situasjonen blir forsterket eller forverret. Her kan hjelpehånden i psykologisk førstehjelp være et fint verktøy for å bli mer bevisst. Jeg har lagt ved en artikkel som du kan lese!

Det er veldig bra at du snakker med vennene dine og at de hjelper deg! Det er også veldig bra at du snakker med mamma. Det kan noen ganger være vanskelig å forklare, men det er viktig at du forteller alt. Kanskje er det enklere å skrive? Du kan for eksempel vise henne den meldingen du har skrevet til oss? 

Det er viktig at du snakker med voksne dersom du strever psykisk og selvskader. Kanskje kan mamma eller en annen voksen hjelpe deg ta kontakt med fastlege som kan sende henvisning til psykologisk behandling for barn og unge (BUP). Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. De har god kompetanse og kan hjelpe deg. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser