Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med tanker om å skade meg selv på brutale måter, så jeg lider.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei.Jeg sliter med tankene mine, jeg får ofte tanker om å skade meg selv på brutale måter. Ikke slik at jeg dør, men så jeg lider. Jeg kan få ideer som å skulle «tryne» ut i grøfta med vilje så jeg blir skadet, eller trang til å falle ned trappa. Dette påvirker hverdagen min og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det.. har du noen tips?

Besvart 22.09.2018 11:59
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til ung!

Det er lett å forstå at slike tanker påvirker hverdagen din.

Å gå rundt å ha tanker om å skade deg slik at du lider, må være strevsomt og ta mye energi fra deg.

Det er derfor bra at du søker hjelp med dette, slik at du kan få det bedre.

Tanker og følelser påvirkes av flere ting, alt fra hvordan man har opplevd å bli møtt av nære voksne i oppveksten, til hvordan man har det med familie, venner, skole, jobb og fritid.

For å kunne forstå deg selv og hvorfor du har slike tanker, er det viktig at du snakker med en fagperson som kan hjelpe deg.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen. Hun er vant til å snakke med ungdommer som strever med slike tanker som du beskriver. Hun vil kunne hjelpe deg til å forstå deg selv bedre og gi veiledning i hvordan du kan jobbe bevisst med tankene og følelsene dine. Hun vil også kunne vurdere om du trenger hjelp fra psykolog.

Jeg legger også ved noen artikler under som jeg anbefaler deg å lese.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser