Hopp til hovedinnholdet

Alle tror jeg har det bedre nå men sannheten er at jeg er god til å skjule

Jente 14 år
 

Spørsmål

I fjord hadde jeg et veldig vanskelig år. Jeg karte ikke å følge med i timen, gjorde ikke lekse, å gjemte meg ofte på doen. Jeg slett med selvskading og følte at jeg hadde mistet evnen til å være glad. Trodde ingen likte meg og at vennene mine hatet meg. I år er jeg blitt veldig flink til å ikke vise de triste følelsene mine, jeg er på en måtte mere åpen men jeg har veldig mange tanker jeg ikke deler. Nå vet jeg at vennene mine er glade i meg, Men tror alle andre misliker meg. Jeg har blitt flinkete til å følge med i timen å gjør leksene mine nøyere. Men jeg blir helt utslitt, å får selvmordstanker hver eneste dag. Skader meg selv offtere men det er bare sånn at jeg akuratt blør. Om jeg er nått til å leve sånn jeg gjør resten av livet klarer jeg ikke å leve lenger. Jeg er så forvirret og lei meg. orker ikke å leve sånn jeg gjør jeg blir så sykt slitten. Alle tror jeg har det så mye bedre nå, men sannheten er at jeg har det ikke bra jeg er bare veldig flink til å skjule det.

Besvart 24.09.2018 19:50
 

Svar
Hei, jente på 14 år

Takk for at du skriver til ung.no.

Det høres ut som du har det vanskelig nå og at det har vært slik en god stund. Du har klart å finne noen metoder som hjelper deg til å gjøre mer nøye skolearbeid til tross for at du har det vanskelig. Det høres likevel ut som det koster ganske mye for deg å forsøke å ta deg sammen på denne måten når det ikke egentlig stemmer med hvordan du har det inni deg.

Du sier at alle tenker at du har det bedre nå og dette sier meg noe om at du setter opp en slags fasade eller en "maske" slik at du ikke skal bli avslørt for hvordan du egentlig har det. For mange så kan dette være ekstremt slitsomt. For det første så koster det energi å ta seg sammen på den måten, og for det andre så vil ikke de rundt deg kunne gi deg trøst/hjelp fordi de ikke forstår at det er noe galt. Så dermed så blir du gående rundt i en verden som bare du vet om, dette kan føles både vanskelig, slitsomt og ensomt. 

Jeg tror det er best at du forteller til noen hvordan du har det på ekte. Ettersom du har gått aktivt inn for å skjule hvordan du har det så kan det tenkes at du synes det er vanskelig å sette ord på hvordan du har det til dine nærmeste. For mange så kan det være nyttig og lurt å heller oppsøke noen som ikke er familie/venner for å forteller om vanskelige ting. Dette skaper en annen distanse til dem man snakker med og det er også viktig å huske på at de som jobber med psykisk helse er vant til å snakke om nettopp slike ting. 

Du kan ta kontakt på følgende steder:

Helsesøster

Helsestasjon for ungdom

Fastlege

Alle stedene kan du fortelle både om hvordan du har det inni deg og også om selvskadingen. Mange som selvskader seg har vanskelige tanker og følelser som de forsøker å plassere. Det å skade seg vil ikke hjelpe i lengden - det er det samtaler som gjør. 

Det er også viktig at du vet at du ikke skal ha det slik for resten av livet. Du sier at du ikke orker å leve dersom det skal være sånn. Husk at alle vanskelige tanker og følelser går over. Du kommer ikke til å ha det så vanskelig som nå for alltid! Men jo fortere du ber om hjelp desto fortere kan du komme deg ut av det som er vanskelig.

Jeg sender deg en god klem og ønsker deg masse lykke til. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser