Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har sosial angst.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år. Jeg lurer på om jeg har sosial angst. Fordi jeg like IKKE å være blant mange folk. Jeg blir stresset og nervøs og vil bare vekk. Det kommer jo helt an på hvor mange det er og om hvem det er. Men jeg liker veldig godt å værer alene. Vennene mine er med folk nesten hver dag, men det er noe som gjør at jeg ikke har lyst til og være med folk. Jeg vet ikke hva eller hvorfor. Så jeg lurte om på du kunne forklare hva sosial angst er og hvordan jeg kan vite at jeg har det? Og kanskje også fortelle hvordan jeg blir kvitt det?

Besvart 22.09.2018 21:25
 

Svar
Hei, jente på 14 år!

Takk for at du skriver til oss i ung.no!

Det å engste seg i sosiale settinger er veldig vanlig. De aller fleste vil synes det er litt stressende/vanskelig å holde presentasjoner eller på andre måter være i situasjoner der andre kan følge med på dem. Det er heller ikke uvanlig å tenke over hvordan man selv opptrer i en gruppe med få eller flere personer. Mennesker er generelt opptatt av hva andre tenker om dem, og dette er ikke uvanlig eller rart. Jeg kan ikke svare på om du har sosial angst, men skal skrive litt om hvordan det utarter seg under her. 

Sosial angst er en mer alvorlig grad for bekymring som gjerne går utover flere arenaer i livet. Personer som har sosial angst er ofte så bekymret for hva andre mener om dem at de ikke klarer å gjennomføre dagligdagse ting. Det kan bli veldig vanskelig å være med andre, gå på butikken, være i jobb, være på skole osv. Noen klarer ikke å for eksempel gjennomføre å hente posten i frykt for å møte andre. Personer som har sosial angst bruker ofte mye energi på å prøve å unngå å komme i situasjoner der andre kan "avsløre" at de er redde. De vil forsøke å ta kontroll over kroppen sin slik at de ikke rødmer, svetter, stammer eller gjør andre ting som vitner om nervøsitet. 

For å behandle sosial angst vil en psykolog typisk hjelpe personen til å fokusere utover og ikke innover og å la kroppen være "i fred". Med dette mener jeg at man øver seg på å være til stede i verden rundt og ikke bli låst i tanker om at man ikke må rødme eller på andre måter vise at man er usikker. Psykologer vil gjerne hjelpe den som har sosial angst til å klare å la angsten komme og så kjenne at den går over. 

Det er ikke rart å ønske å være alene. Vi har forskjellige behov på dette. Noen er innadvendte og noen er utadvendte og de fleste er midt i mellom. Dersom du kjenner at det er angst/nervøsitet som hindrer deg i å være med andre så kan du ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med å jobbe med dette. Du kan da gå til helsesøster, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din :) 

Du kan lese mer om ulike former for angst i denne artikkelen.

Ønsker deg lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser