Hopp til hovedinnholdet

Jeg er best i idrett og på skolen, men føler meg sliten og stresset.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Føler det er utrolig mye stress rundt meg nå. Trener 6 ganger i uka, gjør det bra på konkuransser, har et VELDIG høyt karaktersnitt og flere venner. Jobber mye med skole og er en av de beste. Men jeg er liksom så sliten av alt. Det er ikke lenger gøy på treninga, føler press om å gjøre det bra og om å slå konkurentene mine. Det er fordi jeg var best i en stor, viktig konkuransse for noen år siden, og siden da har jeg følt at jeg må fortsette å være best. Men det går ikke! Jeg har nå stagnert en stund, konkurentene mine tar meg igjen og slår meg, og resultatene mine er ikke på topp. Det er ikke gøy, og jeg føler ikke noe glede av idretten min lenger, det er bare kjipt. Men jeg kan heller ikke slutte, nå har jeg nemlig lagt bort alt av et solialt og vanlig liv i flere år for å ha tid til å trene hver dag, og hvis jeg slutter har jeg kastet bort det livet også- på ingenting. Har stadig oftere fått gråteanfall, er så sliten av alt. Får hodepine oftere og oftere. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 30.09.2018 14:19
 

Svar
Hei jente 13 år!

Så fint at du skriver til oss når du strever slik du gjør. 

Å føle at du skal prestere og være flink og best i alt du gjør, både i skolefag og idretten din, må være forferdelig slitsomt. Ingen kan være best hele tiden.

Du sier at du har stagnert og ikke er best lenger, og at konkurrentene slår deg. Du føler der sliten og har mistet gleden med idretten din. Det er helt normalt det du opplever.

Å ha høye forventinger til seg selv, trenger ikke å være negativt, men det er også viktig og nyttig å oppleve motgang. Det gjør alle mennesker av og til. Man lærer mye av det, både om seg selv og om livet.

Du skriver at du er sliten og du ofte får gråteanfall.

Slik jeg forstår deg kan det virke som om du føler at du ikke har noe valg? Du tenker at du ikke kan slutte, fordi de årene du har prioritert idretten da vil være bortkastet? Ingenting av du har gjort i livet ditt vil være bortkastet, selv om det føles sånn akkurat nå. Man lærer av alt man gjør og alle erfaringer man får i livet.

Hva hadde du innerst inne hatt lyst til akkurat nå om du fikk velge? Hva tror du at du trenger?

Hva hadde skjedd om du tok et roligere år, slik at du fikk litt avstand til alle kravene og forventningene, slik at du kan finne tilbake til gleden med idretten din igjen? Det er ikke uvanlig at mange som driver med idrett, kommer tilbake etter å ha hatt en roligere periode hvor de har gjort noe annet. Du er fortsatt ung og kan drive med idretten din i mange år, selv om du tar en pause.

Hvordan ville foreldrene dine reagere om du sa at du trenger en pause? Kanskje vil de støtte deg?

Kanskje trenger du å få kjenne på friheten til å gjøre andre ting, være litt mer sosial og kose deg med venner og familie en stund, og se om du får tilbake gleden ved idretten? Du kan redusere treningen litt en periode, så blir det lettere å komme tilbake?

Jeg tenker det er viktig at du snakker med noen om situasjonen din. Kan du snakke med foreldrene dine?

Jeg vil anbefale deg å snakke litt med helsesøster på skolen. Hun kan hjelpe deg med å finne fram til hva du innerst inne ønsker og hva du trenger for å finne tilbake gleden i livet ditt.

Hun kan også hjelpe deg å snakke med foreldrene dine, og fortelle dem hva hun mener er viktig for deg, for at du skal få det bedre.

Håper at svaret mitt var til hjelp for deg.

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser