Hopp til hovedinnholdet

Er et en mulighet for å bli lagt ut uten at foreldrene vet det?

Jente 17 år
 

Spørsmål

I nesten to år var jeg innlagt på BUP for behandling av PTSD. I juni ble jeg utskrevet, da jeg hadde god nok livskvalitet. Psykologen min ønsket egentlig ikke å utskrive meg, men måtte pga stor pågang. Fastlegen min henviste meg videre til en psykolog med avtale, og jeg har time der i slutten av oktober. Men jeg er veldig deprimert og sliter sykt med selvmordstanker. Dette startet i sommer etter jeg sluttet på BUP, og blir bare verre og verre. Jeg orker ikke vente en måned til, og da begynne fra start med en ny psykolog. Jeg får impulsive ønsker om å hoppe i tbanesporet o.l. og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Vil egentlig bare legge meg inn på psykiatrisk avdeling, da jeg er redd for hva jeg kan gjøre. Problemet er at jeg ikke kan snakke med foreldrene mine om det. Hadde det ikke vært for at de får vite om jeg blir lagt inn hadde jeg lagt meg inn lenge siden. Er det en mulighet for å bli lagt inn uten at de vet det? Eller at de ikke får vite hvorfor jeg blir lagt inn?

Besvart 27.09.2018 13:08
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres veldig vanskelig ut for deg og jeg blir bekymret for deg. Det er viktig at du tar symptomene dine på alvor og tar kontakt med fastlegen din, slik at du får hjelp. Du kan bestille time hos fastlegen og be gjerne om en dobbeltime, slik at du får god nok tid til å få frem strevet ditt alvorlighetsgraden i det nå. Ved alvorlig bekymring for deg kan fastlegen ta kontakt med lokal BUP og henvise til en øyeblikkelig hjelp vurdering. 

Du er helserettslig myndig når du er over 16 år, så du kan selv velge om foreldrene dine skal vite om helsehjelpen du mottar fra eksempelvis lege eller psykolog. Taushetsplikten veier tungt her, så du kan velge hva de skal få vite ved en eventuelt innleggelse. Dersom det er forhold som vekker alvorlig bekymring - eks alvorlig selvskading, selvmordsproblematikk, pågående overgrep eller rusbruk - så må foreldrene dine informeres om dette slik at de kan tilby deg hjelp og støtte og gi deg den omsorgen du er i behov av. Se også artikkel som helserettigheter. 

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser