Hopp til hovedinnholdet

Begynner jeg å slite sosialt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 12 år gammel jente og jeg tror jeg begynner å få et problem. Jeg var på et kjøpesenter for ikke så lenge siden og da gikk jeg å kjøpte meg mat. Jeg hadde noen gavekort og tenkte å bruke dem opp siden fristen er om et par måneder og jeg drar sjeldent til kjøpesentre. Jeg var sist på et et kjøpesenter i sommerferien og da skulle jeg klippe meg. Jeg gikk rundt på senteret med skolesekken min og det føltes ut som ALLE så på meg. Sekken min er bare helt grå, ikke noen fancy farger. Jeg gikk innom en butikk og det var det. Jeg satte meg ned inne på senteret og drev å chattet med en nettvenn og jeg så folk stirre på meg da de gikk forbi. Jeg ble svimmel og fikk litt vondt i hode. (Kan skyldes at jeg tok vaksina bare et par timer før, HPV, derfor hadde jeg med meg skolesekken.) Det var ubehagelig å være der. Hva kan jeg gjøre for å slippe blikkene? Og kan det hende jeg begynner å slite sosialt?? Jeg hater sosiale sammenhenger der jeg er med fremmede/folk jeg ikke kjenner.

Besvart 30.09.2018 13:14
 

Svar
Hei, jente 12 år!

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung.no. Dette er det mange som kan kjenne seg igjen i! Og her er det mye en kan gjøre selv.

Det er mange som er usikker på seg selv, spesielt i ungdomstiden. En får følelsen av at alle ser på en og blir redd for å dumme seg ut. En blir da veldig bevisst på seg selv og hvordan andre oppfatter en. Å gå dit det er mange ukjente eller steder med mye folk kan føles veldig ubehagelig. En kan da få symptomer som svimmelhet, hodepine og kvalme. For noen gir situasjoner med andre mennesker så sterkt ubehag at det blir et hinder i hverdagen. Hvis dette varer over en litt lengre periode, kan det utvikle seg til det som kalles sosial angst. Sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Mange blir redde for å si noe feil eller dumme seg ut foran kjente og ukjente, og redselen er ofte knyttet til at andre kan tenke noe negativt om dem.

Det er vanskelig å si akkurat hva som gjorde at du følte deg uvel. En HPV vaksine kan gi bivirkninger som ligner, men slik du beskriver det så er ubehaget tilstede også ellers. 

Det første jeg vil anbefale deg er å snakke med foreldrene dine. De kan være god støtte og hjelp når en synes ting er vanskelig. Det hjelper å snakke med noen slik en får ryddet litt i hodet. 

Når vi blir stresset og føler ubehag tar det negative tankene overhånd og påvirker hvordan vi føler. Vi blir redd, usikker og fortvilet. For at de positive tankene skal få mer plass må vi trene. Det er viktig å jobbe med det vi synes er ubehagelig. Hvis vi begynner å unngå det vi gruer oss til så lærer vi ikke nye strategier for å håndtere situasjonen. Det krever litt innsats og arbeid, men dette har man bruk for resten av livet! Her kan hjelpehånden være et godt verktøy for å starte treningen. Du ta en titt på artikkelen om psykologisk førstehjelp og hjelpehånden.

Hvis du har lyst på mer hjelp kan du ta kontakt med helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlege. De har god kompetanse og kan gi deg god råd og hjelp!

Ikke vent for lenge med å søke hjelp hvis dette er noe som begrenser deg i hverdagen!

Jeg ønsker deg masse lykke til og heier på deg!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser