Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min gjør meg deppa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nå snart vært sammen med kjæresten min et helt år. Han er 18 år. Og han behandler meg veldig bra. Men, noen ganger bare sårer han meg. Han har gjort meg deprimert. Jeg vet ikke om det er på grunn av han, men etter at jeg ble sammen med han har jeg følt meg veldig nede. Men jeg kan heller ikke slå opp. For da vil han ta livet sitt. Og det er ikke noe han bare sier. Men han har faktisk prøvd åra livet sitt før. (Ikke pga meg). Etter jeg ble sammen med han begynte jeg med selvskading. Og jeg har bare blitt ødelagt. Men jeg er så sjukt glad i han også. Jeg elsker han! Han er en så fantastisk gutt på alle mulige måter. Han er den perfekte for meg. Og jeg har sterke følelser for han. Og samme har han for meg. Men hva skal jeg gjøre når han får meg nedfor?

Besvart 03.10.2018 19:15
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til meg her på ung.no.

Du forteller at du har vært sammen med kjæresten din i snart ett år. Han er fire år eldre enn deg, og du føler at han behandler deg bra. Samtidig får han deg til å bli deprimert og sårer deg. 

Du skriver også at du har følt deg mer nede dette året etter at dere ble sammen, men at du ikke vet om det er på grunn av ham. Du har også begynt å skade deg selv. 

Kjæresten din har en forhistorie med at han har prøvd å ta livet sitt, og han sier at han kommer til å ta livet sitt hvis du gjør det slutt med ham. 

Du synes dere passer perfekt og du er selvfølgelig veldig glad i ham. Men når jeg leser brevet ditt, er det ganske tydelig for meg at alt med ham ikke bare er bra for deg. Du har blitt deppa og begynt med selvskading. Det i seg selv er veldig alvorlig. 

Jeg synes du skal finne deg en voksen du stoler på som du virkelig kan snakke med og fortelle alt dette til. Det er mye å gå med for deg alene. Kanskje spesielt dette med at kjæresten din truer med å ta livet sitt hvis du gjør det slutt, er viktig å snakke med noen om. Det er ikke ditt ansvar. Hvis du ønsker å gjøre det slutt, så er det ditt valg. Jeg tror ikke han kommer til å ta livet sitt, selv om han kanskje kan føle at han ikke kan leve uten deg, så vil ha komme over det.

Prat med foreldrene dine, foreldrene til en venninne, en annen voksen i familien, en lærer, helsesøster eller gå til helsestasjon for ungdom. Fortell alt akkurat som det er og ikke legg skjul på noe. Jeg tror det vil føles godt for å deg å ha noen å prate med. Det er uansett bedre enn å gå med alt dette alene, og redselen for at kjæresten din skal ta selvmord.

Du kan også fortelle om hvordan du har hatt det dette året, at du har blitt såret og deprimert og i tillegg begynt med selvskading. Jeg tror du trenger en voksen å rådføre deg med, slik at du ikke føler deg så alene om dette. Husk at du ikke er alene, og at det vil bli bedre. Men da må du prate med noen. Kan du love meg at du finner en voksen å snakke med?

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg og at det går bedre med deg snart. Det er bare å skrive til meg igjen hvis du trenger det.

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser