Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å få følelser for noen, vil gjerne snakke med noen om det.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg klarer ikke å få følelser for noen. Jeg er også veldig kald og hard når det kommer til virkelighetens men jeg kan gråte av filmer osv. Men hver gang jeg holder litt på med en gutt, så er jeg litt sånn små interessert i begynnelsen. Men med en gang han forteller meg eller jeg får inntrykk av at han liker meg, og kanskje vil bli noe med meg blir jeg kjempe avvisende og vil ikke ha noe med han å gjøre lenger. Jeg hate også å snakke om følelser osv. Jeg vil gjøre noe med det, men jeg vet ikke hvordan eller hva problemet er?

Besvart 03.10.2018 13:16
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er litt fortvilet om du opplever deg selv som hard og uten følelser for andre. Om du hater å snakke om følelser, forstår jeg at det er ekstra vanskelig for deg. Samtidig er det bra at du ønsker å gjøre noe med det.

Det kan være mange årsaker til at du har et slikt handlingsmønster som du beskriver. Hva som er årsaken hos deg og hva du bør gjøre, må nok utforskes i samtale med en du stoler på.

Men kan det være at du er så redd for å bli avvist selv, at du avviser andre før de få sjansen til å avvise deg? Noen gjør dette som et forsvar for å unngå vonde og ubehagelige følelser. Er dette noe du kan kjenne deg igjen i?

Det kan også være tidligere erfaringer som gjør at en forventer å bli avvist. Det kan handle om sitt eget selvbilde og manglende tro på at andre kan elske en. Eller det kan handle om at en synes det er vanskelig å slippe noen inn i sitt "private rom" og bli intim med noen. 

Jeg synes du skal ta kontakt med noen som kan hjelpe deg til å sette ord på ting som er vanskelig for deg. Jeg ser at du skriver at du hater å snakke om følelser. Å snakke om følelser er nok utfordrende for de fleste. men det er det en treningssak. Men en blir aldri bedre om en ikke øver og gir andre en mulighet til hjelpe en.

Husk at de som skal hjelpe deg vet at de fleste unge synes det er vanskelig å snakke om følelser. De er trente i å snakke med ungdom og vet hva de skal si og spørre om. Gi den som skal hjelpe deg en sjanse til å bli kjent med deg og vær tålmodig. Kanskje kan du la vedkommende få lese ditt spørsmål og svar her, som et godt utgangspunkt for samtalen.

Jeg foreslår at du tar kontakt med helsesøster på skolen, eller på helsestasjon for ungdom. Prøv deg forsiktig fram og spør gjerne om ting du synes er ufarlige, som for eksempel prevensjon, mensen eller andre kroppslige temaer. Etter hvert som du føler deg trygg på helsesøster, kan du spørre om de tingene du synes er vanskelig.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser