Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker på så mye unødvenige og rare ting hele tiden at jeg blir sliten

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger hjelp!! Hjernen min klarer ikke å slutte å tenke! Jeg tenker på sååååå mye unødvendige ting hele tiden og snakker med meg selv mesteparten av tida! Jeg går rundt i huset eller sitter i sofaen og tenker og tenker. Jeg «planlegger» samtaler med personer som jeg vet ikke kommer til å skje engang. Jeg tenker tilbake på ting som skjedde for noen år sida til og med. Jeg tenker hele tida på det jeg har gjort og skylder på meg selv. Det her er kanskje litt rart, men noen ganger forestiller jeg meg at jeg har redda et liv, og andre ganger forestiller jeg meg at jeg har drept noen!!! Jeg tenker 24/7 og får så dårlig søvn pga. det. Jeg tenker på venner hele tiden, og skylder på meg selv hvis en venn har det dårlig. Det er bare helt forferdelig og jeg trenger ideer til å slutte å tenke på så rare og unødvendige ting. Jeg begynte til og med å tro at jeg har angst eller er deprimert. Jeg klarer ikke alt dette! Jeg måtte få det ut av meg!! Takk for hjelpa!

Besvart 07.10.2018 20:19
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss!

Det høres veldig strevsomt ut å ha så mange tanker i hodet hele tiden. Da er det ikke rart at du blir sliten og at det går utover nattesøvnen din.

Får du ikke pause fra strevsomme og negative tanker og dermed får dårlig søvn, bidrar det lett til en følelse av angst å nedstemthet. 

Det kan virke som om du tar på deg ansvar for andre og legger skyld på deg selv om andre ikke det bra. Husk at det er nok å være en grei og snill venn mot andre.

Det er ikke så lett å forandre seg selv og tankemønsteret sitt uten hjelp, men det er fullt mulig å gjøre noe med det. Det vil likevel kreve litt av deg.

Jeg vil råde deg til først prøve å få en god rytme på dagen din, ved å gå deg en tur, eller gjøre noe du liker å koble av med, som musikk, se en film, gjøre noe sammen med venner eller familien. Det vil bidra til at du automatisk får oppmerksomheten over på noe annet, og som kan være gøy.

Gjør leksene dine til faste tider, slik at du føler at du kan engasjere deg i fagene på skolen.   

Å være med på organiserte aktiviteter eller ha en hobby er også lurt, da det bidrar til å få fokus på andre ting og å dele opplevelser og interesser med andre. 

Når du skal legge deg om kvelden, kan du først lese litt i en koselig bok. Det vil bidra til å få tankene dine over på andre ting og kan hjelpe deg å slappe av

For å få litt hjelp til hvordan du skal forholde deg til alle de unødvendige tankene dine, vil jeg anbefale deg å oppsøke helsesøster på skolen. Hun er vant til å hjelpe ungdommer som går med strevsomme tanker.

Jeg legger også ved noen artikler som kan være nyttig å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser