Hopp til hovedinnholdet

Livet mitt er så sykt deprimerende, trenger hjelp, hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, visste ikke hvilken kategori jeg skulle ta, så jeg tok denne. Livet mitt er så sykt deprimerende :( det er nesten ingenting som får meg til å smile lenger.. har ikke motivasjon til skole, og det er snart søking til videregående skole og jeg kjenner at jeg har null motivasjon til det også. Det hjelper ikke akkurat at de få vennene jeg har har funnet seg nye venner. Har ikke så bra forhold med foreldrene mine heller:( og hunden min som jeg tilbringte mesteparten av dagen min med døde:( jeg sitter bare på rommet hele dagen og syntes synd på meg selv:( Vet ikke hva jeg skal jeg gjøre.. jeg trenger hjelp :/ føler meg helt alene

Besvart 08.10.2018 13:36
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Så leit å høre at hunden din er død og at du bare sitter på rommet ditt hele dagen og synes synd på deg selv. Og om du har alle disse tankene om at livet ditt er så sykt deprimertende, forstår jeg at du er både trist lei og demotivert for å gjøre noe med det. Derfor er det bra at du tar kontakt og tenker at du trenger hjelp.

For det er mulig å snu og få seg selv i gang igjen og det er gode muligheter for å få hjelp. Dette står det mye om i noe av de artiklene jeg har lagt ved svaret.

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre, derfor er det bra t du tenker at du trenger hjelp.

Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at en trekker seg i sosiale sammenhenger og tolker det som at ingen liker en. At en bruker mye tid på unyttige tanker som tærer på selvfølelsen og motivasjonen. Eller at en lar være å oppsøke hjelp og snakke med noen. 

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp, forsøk å overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Gjøre heller gode ting for deg selv, selv om det ikke føles helt riktig i starten. Det kan være å gå en tur, ta kontakt med en tidligere venn, eller noe annet som får deg ut av rommet ditt. Etter hvert som du øver, vil det gå bedre.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det kan først og fremst være foreldrene dine. Men jeg vil også anbefale deg å snakke med helsesøster eller kontaktlærer på skolen. 

For det hjelper å snakke med noen om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet. Andre mennesker kan gi trøst og komme med forslag til alternative tanker på alt det negative en tenker om seg selv og de rundt en. Og du kan få råd og hjelp om hva som kan være lurt å gjøre for å få mer kontakt med vennene dine igjen.  

Sammen kan dere finne ut hva som kan være årsaken til at du føler deg slik du beskriver og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv, eller om du bør henvises videre til behandling.

Her er også en god oversikt over andre gode hjelpetjenester.

Jeg legger også ved noen gode artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser