Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker for mye og stresser, har jeg angst?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Tenker formye på skole, venner og familie og er alltid stresset og urolig for ting. Klarer aldri å sette meg ned og tenke på noe annet. Når jeg tenker på venner og familie, så er det liksom ting som stresser meg ved dem. Er ikke at jeg gleder meg til å se dem eller noe sånn. Også blir jeg helt stressa, hendene mine blir helt klamme og begynner å riste når jeg er på skolen hvor det er mange mennesker rundt meg. Jeg har konstant vondt i hodet og får nesten ikke sove om nettene. Når jeg skal steder hvor det er store mengder med folk gruer jeg meg alltid, fordi jeg tror at alle kommer til å dømme meg. Jeg er anspent hele tiden og veldig urolig. Må alltid gjøre noe, ellers rister jeg i bena eller armene uten at jeg skjønner det. Det går liksom bra når jeg er med venner og familie, men jeg gruer meg veldig før jeg skal være med dem og vet aldri hva jeg skal si. Føler jeg alltid blir presset inn til et hjørne selvom jeg vet at jeg på en måte ikke gjør det, men det er jeg som føler det. Angst?

Besvart 13.10.2018 10:35
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er vanskelig og blir urolig og stresset om du har alle disse plagsomme tankene og bekymringene som du beskriver. Og om alle disse urettferdige og vonde tankene påvirker søvnene din og gir deg hodepine, forstår jeg at det er ekstra vanskelig for deg. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp og råd.

Om du først og fremst får litt taket på de tankene som gjør deg stresset og forsøker å bruke mindre tid på dem, kan det være en god begynnelse til å bli litt mer avslappet. I tillegg vil jeg anbefale deg å snakke med noen om de tankene som gjør deg stresset og redd, det kan være til veldig god hjelp.

Det er uansett ikke unormalt at en er mer usikker på seg selv i den alderen du er i. Da har en gjerne mer av de tankene du beskriver og bruker mye tid på å tenke ut hva andre synes og tenker om en. Men det viktigste er hva du tenker om deg selv og sier til deg selv.

Forsøk å være litt mer snill og mindre kritisk til deg selv. Du er god nok som den du er. Unngå å sammenligne deg med andre, forsøk heller å være en god nok utgave av deg selv her og nå. Fokuser mer på hva andre sier og gjør og vis interesse. På den måten blir du mindre opptatt av tankene som gjør deg stresset og får deg til å føle deg utenfor og redd. 

Men jeg vil, som sagt, anbefale deg å snakke med noen om alle dine tanker og følelser, slik at du kan få hjelp til å sortere litt og finne andre og mer positive tanker når disse "stressetankene" og angsten dukker opp. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Sammen kan dere finne ut om du bør henvises videre til noe andre som kan hjelpe deg.

Ellers legger jeg ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser