Hopp til hovedinnholdet

Jeg har angst for omgangssyke, angsten styrer livet mitt.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har helt siden 5. Klasse slitt med angst for omgangssyke. Tidligere ble jeg kun redd dersom det gikk, og dersom jeg faktisk var i fare for å bli syk. Denne fobien har forverra seg skikkelig, og jeg går nå rundt med konstant angst uten grunn. Det er alltid baki hodet mitt, og jeg er bestandig bekymra og grubler. Dette skjer til og med uten at jeg er klar over det, og blir plutselig til angstanfall i uheldige situasjoner. Angsten styrer livet mitt. Jeg analyserer alt som skjer med kroppen min og grubler over alt. Det kan være å måtte lukte på fisen for å finne ut om det er diare eller det kan være at jeg tolker diare eller magevondt, kroppsverk, hodepine, trøtthet som omgangssyke. Noe som gjør at jeg tror jeg har fått det hver dag, noe som igjen gir meg angst som igjen gjør at jeg maser på de rundt meg og syter over at jeg sikkert har fått omgangssyke. Jeg er fullstendig klar over angsten, men klarer ikke gjøre noe med den. Nå er jeg helt utslitt av å gå sånn hele tida! Hva gjør jeg?

Besvart 12.10.2018 10:53
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Så trist å lese at angsten for å bli sy med omgangsyke har fått utviklet seg over så mange år, det er slett ikke bra. Og det er forståelig at angsten du beskriver gjør deg utslitt og påvirker både deg livet ditt og de du omgås på en negativ måte. Derfor er det bra at du ønsker hjelp.

Jeg vil først og fremst anbefale deg å kontakte fastlegen din og forklare situasjonen. Du har gått så lenge med dine plager og bekymringer, at dette er noe du vil trenge hjelp og støtte for å komme ut av.

For det er hjelp å få, men du må være villig til utfordre angsten din sammen med en terapeut. Legen din kan henvise deg til psykolog eller annen terapeut, som sammen med deg kan hjelpe deg ut av angsten.

Sjekk også ut denne flotte nettsiden. her kan du få gode råd om hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv.

Jeg legger også ved noen gode artikler som kan være til hjelp for deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser