Hopp til hovedinnholdet

Jeg er mørkredd og er redd for hva som kan skje. Hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg merket ekstra godt nå i høstferien at jeg er redd for hva som er utenfor vinduet når det er mørkt ute, mens jeg er inne. Jeg vet jeg er mørkredd og redd for å vere åleine i hus når det er mørkt ute. Jeg kan ogso merke dette på dagtid, men kommer an på hvor vinduene er plassert. Jeg er redd for at noen skal komma å angripe meg og skade meg. Jeg for fort tanker spesielt når det er mørkt ute, om at det er noen rundt meg som overvåker meg og kommer å tar meg og faktisk vil drepe meg eller torturere meg. Dette er noe som plager meg, fordi det gjørt meg redd og jeg hater ho selvsagt å vere redd.

Besvart 14.10.2018 19:34
 

Svar
Hei, jente på 16 år!

Takk for spørsmålet ditt!

Det er veldig ubehagelig å være redd. Vi skiller ofte mellom frykt for noe som skjer på ekte og angst for noe som vi er redd skal skje. Likevel er følelsen den samme - vi blir engstelige, redde, urolige og dette er en ubehagelig følelse!

Det høres ut som om det som skremmer deg mest nå er dine egne tanker. Tanker er ikke farlige men de kan gi oss følelser i kroppen som er vonde slik som du opplever at du får nå.

Det kan være lurt å utforske tankene dine. Du kan stille deg spørsmål som "hva er jeg redd skal skje?", "er det sannsynlig at dette skjer?", "hvorfor skulle det skje?" og lignende. Det er selvsagt ubehagelig å tenke på at noen skal angripe, torturere, drepe eller skade oss. Men det er også svært usannsynlig at dette skjer i et av verdens tryggeste land. Det er jeg helt sikker på at du også vet så da er vi tilbake til det med at tankene skremmer deg og at det dermed er tankene som må utfordres.

Det kan også være lurt å prøve å ikke la angsten styre hverdagen din. Forsøk å holde på med vanlige aktiviteter slik som før og ikke la denne uroen og angsten styre hva du finner på. 

Dersom du merker at dette går så mye utover hverdagen din at du ikke fungerer som du ønsker så kan du oppsøke noen å snakke med enten hos helsesøster eller på Helsestasjon for ungdom.

Jeg legger ved noen artikler som jeg tror er relevante for deg! :)

Ønsker deg masse lykke til. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du mørkredd?

Mørkt soverom på natta (colourbox.com)

Dei aller fleste kjenner til begrepet «mørkredd» og mange har nok også på eit tidspunkt kjent seg utrygge i mørket. Spesielt er det å vere mørkredd vanleg hos barn. Men også ungdommar og vaksne kan oppleve å vere mørkredde. Korleis kan vi forstå det, og når blir det eit problem?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser