Hopp til hovedinnholdet

Til hvilken grad gjelder taushetsplikten for personer mellom 16 og 18 år.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Til hvilken grad gjelder taushetsplikt for personer mellom 16 og 18? Jeg nevnte til psykologen min at jeg hadde hatt problemer med selvskading, og psykologen kontaktet moren min om det uten å snakke med meg om det først. Siden den medisinske lavalder er 16, så antok jeg at de ikke hadde lov til å fortelle moren min, men til dette svarte de at de kunne fortelle videre hvis de ble bekymret. Etter dette har jeg hatt vanskeligheter med å være åpen og ærlig til psykologer og leger. Jeg er redd for å gjøre noen 'bekymret', redd for at de skal fortelle noe videre. Har psykologene egentlig rett til å ignorere taushetsplikten i en sånn situasjon?

Besvart 12.10.2018 18:35
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Taushetsplikten veier tungt, spesielt etter fylte 16 år. Likevel finnes det unntak der Opplysningsplikten hever seg over og det blir nødvendig å involvere eksempelvis foreldre. Kanskje slik som i ditt tilfelle.

Unntaket fra taushetsplikten er hvis det er åpenbar fare for klienten eller andre. Psykologer kan da komme i en situasjon der de i følge loven må gi ut informasjon for å kunne beskytte andres liv og helse, eksempler på dette kan være ved selvmordsfare eller fare for at en klient vil skade andre. 

Mer informasjon om dette kan du finne på lovdata.no under pasientrettighetsloven: lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63?q=pasientrettighetsloven*  Under §3.3 og §3.4 står det mer om taushetsplikt ift barn/ungdom under 18 år. 

Der står det blant annet at barn over 12 år selv kan være med å bestemme hvilken informasjon som skal gis til foreldre. Det står også at psykologer som har klienter under 18 år, kan bli pliktige til å informere foreldre dersom det foreligger alvorlig bekymring for at ungdommen ikke kan ta vare på seg selv. 
 
Dersom du fortsatt er i kontakt med psykologen din, så vil jeg anbefale deg å ta en prat om dette. Fortell om din opplevelse, og hva dere i så fall skal gjøre fremover. Psykologen er din hjelper, og vil deg vel og ønsker å passe på at det ikke skjer deg noe alvorlig. 
 
Jeg har lagt ved en artikkel om taushetsplikt til deg og om selvskading. Jeg ber deg lese disse.  
 
Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.
 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser