Hopp til hovedinnholdet

Nøtteallergi

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har sterk nøtteallergi, og har i der siste fått veldig panikk for å få i meg nøtter. Har tildigere hatt sterke reaksjoner, og flere sykehusinnleggelser. Forrige gang dette skjedde, var ganske hefig, og har skremt meg veldig. Jeg var alene da alt skjedde, fikk kommet meg på legevakten. Der svimer jeg av, og det er vell egentlig den følelsen som skremmer meg. Jeg var borte i 5 minutter, og kommer til meg selv etter adrenalin og andre medisiner. Jeg har i alle fall blitt veldig skremt av dette. Jeg er ikke redd for å få i meg selve nøttene, er mer det å skulle miste kontroll, at alt bare klør og at jeg skal svime av. Jeg går hele tiden rundt med epipen, men føler det bare er falsk trygghet. I sommer på ferie merket jeg særlig på dette. Utenlandskmat, og servitører som kan misforstå. Kjenner jeg blir stresset og føler ikke jeg får nok luft, tror det kan sammenlignes litt med et panikkanfall, anyways. Jeg lurer på om du har noen gode råd til meg. Takk!

Besvart 14.10.2018 22:24
 

Svar
Hei

jeg forstår veldig godt at du er redd. Det er svært skremmende opplevelser du har hatt. Så bra at du nå har en epipen. Den fungerer heldigvis svært godt. Nå er det viktig at du blir trygg igjen, slik at du kan leve et vanlig liv. Du beskriver symptomer på angst, og panikk anfall slik du selv foreslår. Det er slitsomt å ha det slikt. Heldigvis finnes det gode teknikker som kan redusere dette stresset du har. Du kan også ha godt av å snakke med noen profesjonelle om det du har opplevd, samt lære det stress håndteringsteknikker. 

Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din. Be om en henvisning til en psykolog eller psykiater. Det er mulig at kommunen din har en ansatt som er et "lavterksel" tilbud. Noen kan også ha det i tilknyttet til helsestasjon for ungdom. Helsesøster på skolen kan også være et godt utgangspunkt. 

Det er viktig for deg å oppsøke hjelp. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva betyr all teksten på maten?

Å lese ingredienslista kan være lurt (www.colourbox.com)

I denne artikkelen finner du en oversikt over den viktigste informasjonen på matemballasje.

Les mer

Matvareallergi

Varedeklarasjon (foto: ung.no)

Har du matvareallergi eller kjenner noen som har det? Det kan være litt problematisk, men med god kunnskap, går det mye greiere.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser