Hopp til hovedinnholdet

Sliter veldig med de emosjonelle følelsene mine, hva burde jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 14. Sliter med depresjon og selvskading, og humørsvingninger på en måte. Liksom kan gå fra sånn sjukt glad til å bare bli skikkelig nedfor uten noen grunn, og kan våkne en dag å være enten sjukt deppa eller sjukt irritert uten noen grunn å være sånn resten av dagen. Hvis jeg våkner og R sånn sjukt irritert så R jeg bare sur på alt og alle rundt meg, og det er ingen grunn til det i d hele tatt. Kan bli skikkelig frekk i kjeften og kan slå inn i vegger og sånt, ikke så veldig gøy akkurat. Værste R at jeg ikke har noen grunn til d og vet ikke hvordan jeg skal roe meg ned. Dagen etter så kan alt være helt fint igjen. Jeg har også veldig problemer med å være i forhold fordi at i et sekund så kan jeg virkelig bare elske den jeg har et forhold med og i neste sekund så vil jeg ikke ha fysisk kontakt og helst bare ikke ha noe med den personen å gjøre. Så altså jeg sliter veldig med de emosjonelle følelsene mine og lurer på om du vet hva det kan være og hva jeg burde gjøre

Besvart 16.10.2018 18:48
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg forstår at det blir slitsomt for deg med såpass store og hurtigskiftende humørsvingninger og det er forståelig at du ikke vil ha det slik som nå. 

Jeg tror det vil være godt for deg å snakke med noen om hvordan det er for deg nå og få litt hjelp til hvordan du kan forstå og regulere de sterke følelsene som du kjenner på. Du kan eksempelvis snakke med helsesøster på skolen eller du kan gå til Helsestasjon for ungdom. De kjenner godt til hvordan unge kan ha det og de vet mye om psykisk helse og hva som skal til for å få det bedre med seg selv og andre. Be om støttesamtaler over tid, så kan dere sammen finne mer ut av ha du trenger akkurat nå. 

Det kan også være godt for deg å snakke med foreldrene dine. Fortell dem hvordan du har det. De bør vite, slik at de kan være en god støtte for deg og tilby deg omsorg og reguleringshjelp. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser