Hopp til hovedinnholdet

Er jeg deprimert?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som tror jeg er deprimert. Jeg har alltid elsket å bokse men i det siste har jeg ikke hatt noe lyst til å gjøre noe som helst. Jeg driver med selvskading og har hatt selvmordstanker men har klart å komme ut av det, men i det siste har det kommet mer og mer tilbake. Jeg føler meg tom innvendig og vil bare låse meg inn på rommet mitt. Jeg vil bare ligge i senga å sove og føler ikke at jeg har noen grunn til å stå opp. Jeg har mistet matlysten helt og bekymrer meg veldig mye om alt som kan gå galt. Jeg har gått fra å ikke bry meg om hva noen sier om meg til å konstant tro at folk snakker om meg og at alt er min feil. Er jeg deprimert?

Besvart 15.10.2018 19:25
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Vi her i ung.no kan ikke svare på om du er deprimert, og hovedgrunnen til det er at det trengs mer kartlegging og mer kjennskap til deg og din historie for å kunne uttale seg mer nøyaktig om det. Men, det høres veldig vanskelig ut for deg nå og det er viktig at du tar deg selv på alvor. Jeg blir bekymret for deg!

Jeg vil sterkt anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Be om støttesamtaler der, så kan dere sammen finne mer ut av hva som plager deg nå og hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv og de rundt deg. Helsesøster og Helsestasjon for ungdom kjenner godt til hvordan psykiske problemer hos unge og de har flere hjelpeteknikker som du kan ha veldig god nytte av nå. 

Du skal ikke ha det slik som du beskriver, og det er alvorlig og bekymringsfullt at du føler deg såpass nedstemt og nå har fått tilbake tanker om selvskading og selvmord. Det er viktig at du snakker med noen rundt deg. Jeg håper du har noen gode voksne rundt deg, og forhåpentlig har du en mamma og/eller pappa som du kan fortelle litt om hva som plager deg nå. De bør vite om hvor vondt du har det, slik at de kan være en god støtte for deg og gi deg all den omsorgen, tryggheten og kjærligheten som du trenger nå. 

Husk at du alltids kan ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 eller bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og vil gjerne hjelpe deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta gode vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser