Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst og mobbing. Vurderer sterkt å ta livet mitt...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig med angst og mobbing. Jeg har veldig mye angst ganske lenge, når jeg gikk i syvende klasse så ville jeg ta selvmord. Jeg rakk ikke å gjøre det siden min mor kom inn. Etter det så fikk jeg skolevegring siden jeg ville ikke gå på skolen. Jeg hadde alltid noen å snakke med. Jeg kunne gå ut av timene og jeg kunne slippe høytlesning. Det var som om jeg endelig fikk puste, men desverre var det bare de tre siste ukene på barneskolen. Nå går jeg på ungdomskolen. Jeg har aldri noen der å snakke med. Jeg kan ikke gå ut timene og de tar ikke hensyn til meg. Angsten min har vært så ille at jeg ikke greier å dra på skolen. Det har kommer til et punkt der alle vennene mine er sure på meg fordi jeg ikke kommer på skolen. De sier de trenger meg men jeg trenger hjelp. Jeg går på BUP men det er bare hver tredje uke. Jeg vurderer sterk å ta livet mitt. En av vennene mine prøver å komme inn i BUP men jeg tror ikke hun forstår egentlig hvor ille man må ha det for å være der.

Besvart 20.10.2018 13:20
 

Svar
Hei jente 13 år!

Takk for at du skriver til oss i ung.no når du har det vanskelig. Vi vil gjerne hjelpe.

Du har ikke noen spørsmål i meldingen din, men jeg skjønner at du har det vondt og vanskelig. Selvmord er aldri en god løsning selv om livet føles uutholdelig. Jeg forstår at det er veldig vondt, men tro meg- det finnes godt i vente også for deg. Husk at selvmordstanker er tanker og ønsker om å slippe å streve med det triste og tunge. Når du får nok hjelp og støtte slik at situasjonen endres til det bedre så kommer du til å få det bedre og tankene om å dø vil forsvinne.

Det er godt å høre at du har en god erfaring med at skolen tilrettela for deg og at du erfart akkurat hva som har fungert. Du har nemlig rett på samme type tilrettelegging på ungdomsskolen. Dette gjelder både i forhold til angst, skolevegring og mobbing. Kan du snakke med foreldrene dine? Foreldre er ofte god støttespillere når vi trenger litt ekstra hjelp. Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen. Behandler ved BUP kan også hjelpe deg med å snakke med skolen. Du skal ikke stå alene i dette!

Det er bra du har søkt hjelp for det du strever med. Det er viktig at du deler disse tankene og følelsene med behandleren din på BUP. Det er ikke alltid så lett å si fra eller dele tanker om hva man synes ikke fungerer eller at det ikke er til hjelp. Samtidig er det bra å gjøre det, det er lurt og kan være til god hjelp. Da kan man sammen forsøke å finne mer ut av hva som er lurt å gjøre videre. Noen ganger trenger man å finne mer ut av det, jobbe på en annen måte eller kanskje kan man også trenge å få kontakt med en ny. Hvis man sier fra, kan man finne ut av dette. Kanskje kan dere bli enig om å møtes oftere enn hver tredje uke? 

Du kan også snakke med noen på hjelpetelefon. Du kan ringe Alarmtelefonen 116 111 eller Mental helses hjelpetjeneste på tlf 116 123. Her vil du få god støtte fra dyktige rådgivere. Jeg har lagt ved en artikkel med oversikt over gode hjelpetjenester.

Det aller viktigste er at du ikke står alene med dette. Snakk om de vonde tankene og følelsene dine. Det finnes mye god hjelp å få både i forhold til angst, mobbing og selvmordstanker. 

Jeg har lagt ved noen artikler jeg tror du vil ha nytte av å lese.

Jeg ønsker deg lykke til videre jente 13. Du fortjener bedre. Ta godt vare på deg selv!

Hilsen psykolog, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst