Hopp til hovedinnholdet

Er selvmordstanker farlig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har åfte lekt med tanken på å ta selvmord. Jeg tenker selv at jeg ikke mener det seriøst. Jeg ville aldri i livet tenkt på å faktisk gjøre det. Men av å til vis jeg føler meg trist eller ser en trist video bare tenker jeg på hvordan jeg skulle gjort det og hvor og når å hva som skulle stått selvmords brevet hvis jeg i det hele ville hatt et. Jeg lurer også på hvordan venner å familie hville reagert eller om noen kom til å bry seg uanset. Det er jeg lurer på er om tankene er farlige

Besvart 20.10.2018 13:49
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss.

Du er ikke alene om å ha slike tanker. Tankene i seg selv er ikke farlige, men kan vekke ubehagelige følelser. Mange opplever å bli både skremt og fortvilet når slike tanker dukker opp. Du sier at disse tankene av og til kan komme når du føler deg trist eller ser på noe trist. Tenårene er en sårbar periode i livet hvor vanskelige og ubehagelige tanker har lettere for å trenge seg på når man føler seg nedfor. Selv om tankene ikke er farlige så er det ikke godt for deg å være alene med de. Du sier noe om at du lurer på hvordan familie og venner ville reagert eller om de hadde brydd seg. Er det slik at du opplever at du ikke har så mange rundt deg du kan snakke med? Det kan være fint å ta kontakt med helsesøster på skolen din. En annen mulighet er Helsestasjon for ungdom.

 

Håper dette var til hjelp for deg.

 

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser